Toska har blitt skolelys

Har tatt tre eksamener bak murene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I Gulating lagmannsrett sa David Toska at han skulle bli en fagnerd mens han sonet sin straff for å ha begått norgeshistoriens største ran. Da Toskas forsvarer, Øystein Storrvik, holdt sitt innlegg i høyesterett i formiddag, la han vekt på klientens leselyst. Riksadvokat Tor-Aksel Busch la ned påstand om 21 års forvaring med en minstetid på ti år, og Storrvik kjempet for å unngå dette i retten i dag.

Skolelyset Toska

- Han har avlagt tre eksamener i fengselet, fortalte Storrvik. Forsvareren la vekt på at Toska hadde gode karakterer mens han gikk på Fagerborg videregående, helt til han sluttet i tredje klasse.

- Han har gode studierutiner i fengselet. Han har tilpasset seg varetektssituasjonen.

Organisatoren bak NOKAS-ranet har også regelmessig kontakt med sønnen som nå nærmer seg fire år.

- Dette ble lagt godt til rette fra politiets side da han kom tilbake fra Spania i 2005. Han har regelmessig kontakt med samboeren og familien for øvrig, sa Storrvik.

Toskas forsvarer trakk også fram kjendismomentet i saken.

- NOKAS-deltagerne har blitt eksponert mye. Dersom man har blitt kjent gjennom en kjent straffesak ligger forholdene dårlig til rette for å begå ny kriminalitet.

SKOLELYSET: David Toska hilser på forsvarer Øystein Storrvik da Wonderboy-saken startet Arkivfoto: Scanpix
SKOLELYSET: David Toska hilser på forsvarer Øystein Storrvik da Wonderboy-saken startet Arkivfoto: Scanpix Vis mer

Schumann er velkommen hjem

Kjell Alrich Schumann er raneren som skjøt og drepte politimannen Arne Sigve Klungland under NOKAS-ranet femte april 2004.

Også han kan vente seg forvaring dersom riksadvokat Busch får det som han vil. I dag la Schumanns forsvarer stor vekt på at lokalsamfunnet ikke er redde for hans klient.

Morten Furuholmen leste høyt fra en artikkel i Østlendingen niende desember i fjor.

- Klart han er velkommen hjem! Kjell Alrich Schumann er aldri blitt sett ned på av oss Velta-beboere. For oss er det litt uforståelig alt som har skjedd. Klart han er velkommen hjem til grenda!

Slik startet velkomsthilsenen til Schumann i lokalavisen. Det gikk klart fram at få eller ingen på Finnskogen er redd for Schumann, noe Furuholmen også trakk fram i lagmannsretten.

- Den de er minst redd for på Finnskogen er Kjell Alrich Schumann, sa Furuholmen sist gang han kjempet mot forvaring for Schumann.
 

I Gulating lagmannsrett lyktes han i dette, og Schumann fikk 13 års fengselsstraff av lagdommer Daniel Lunde.

- Det er ingenting som tyder på at dette er en tikkende bombe eller lokal gærning, sa Furuholmen om klienten i Gulating lagmannsrett.

KJEMPET MOT FORVARING: Morten Furuholmen kjempet i dag for at hans klient, Kjell Alrcih Schumann skal slippe forvaring.