- Toska har personlighetsforstyrrelse

Diagnose fra rettspsykiatere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Overlege Karl Heinrik Melle og spesialist i psykiatri Andreas Hamnes la fram sin rettpsykiatriske rapport i Nokas-saken for Gulating lagmannsrett i dag. Den gir  gir David Toska diagnosen dyssosial personlighetsforstyrrelse, melder NTB. 

Det er den samme diagnosen de sakkyndige kom fram til i tingretten. Grunnlaget er først og fremst hans kriminelle atferd helt siden tenårene. 

Rettspsykiatrenes vurdering kan få betydning for spørsmålet om David Toska skal dømmes til fengsel eller forvaring. Sistnevnte er en tidsubestemt straff som i teorien kan holde Toska innesperret på livstid.

Men de sakkyndige ville ikke uttale seg om faren for gjentakelse av straffbare handlinger etter at Toska eventuelt har sonet ferdig den lange dommen han kan ventes å få. Arkitekten bak Nokas-ranet ble kjent skyldig i grovt ran med døden til følge av juryen i lagmannsretten.

Dyssosial personlighetsforstyrrelse betegner alvorlige problemer forbundet med konflikt mellom atferd og rådende normer. Ifølge Haukeland Universitetssykehus må tre av følgende kjennetegn være til stede for å komme innenfor diagnosen:

• Manglende omtanke for andres følelser

• Vedvarende uansvarlige holdninger og manglende respekt for normer, regler og forpliktelser

• Liten evne til å opprettholde relasjoner til andre, til tross for dyktighet i å etablere dem

RISIKERER FORVARING: Det verst tenkelige utfallet for David Toska er en forvaringsdom der han aldri vil vite når han slipper ut i samfunnet igjen. Foto: SCANPIX
RISIKERER FORVARING: Det verst tenkelige utfallet for David Toska er en forvaringsdom der han aldri vil vite når han slipper ut i samfunnet igjen. Foto: SCANPIX Vis mer

• Liten frustrasjonstoleranse og lav terskel for å utøve aggresjon

• Manglende evne til å oppleve skyld og lære av erfaring, særlig straff

• Tilbøyelighet til å klandre andre, og til å unnskylde egen problemskapende atferd