Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Toska har tilbudt riksadvokaten Munch-maleriene

Hemmelige forhandlinger mellom Busch og advokat Storrvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare to uker før lagmannsrett starter behandlingen av anken i NOKAS-saken, pågår hemmelige forhandlinger om å få levert tilbake Edvard Munchs to mesterverk, som ble stjålet fra Munch-museet søndag 22. august i 2004.

Dagbladets kilder bekrefter at det er David Toska, hovedmannen bak NOKAS-ranet i Stavanger, som via sin forsvarer advokat Øystein Storrvik har tatt initiativet til å få levert tilbake Edvard Munchs «Skrik» og «Madonna».


-  Ingen kommentar, er det eneste Storrvik vil si til Dagbladet, da han i går kveld ble konfrontert med de hemmelige forhandlingene med riksadvokatembetet.

Taus riksadvokat

Det har lenge vært påstått at David Toska skal ha kunnskap om tyveriet fra Munch-museet. Toska er verken siktet, tiltalt eller dømt i Munch-saken, og det er ingen hemmelighet at politienheten som jobber med organisert kriminalitet mener Toska var tungt involvert i tyveriet av maleriene.


De hemmelige forhandlingene er det endelige beviset for at det er en direkte forbindelse mellom NOKAS-ranet og Munch-tyveriene.

Ifølge Dagbladets kilder, skal Øystein Storrvik helt uoffisielt ha tatt direkte kontakt med riksadvokat Tor-Aksel Busch for noen uker siden. Målet skal ha vært å få levert maleriene tilbake.


-  Denne type opplysninger vil og kan ikke riksadvokatembetet kommentere, sier riksadvokat Tor-Aksel Busch til Dagbladet.

TILBUD FRA TOSKA: Har forhandlet om å levere tilbake de stjålne Munch-bildene «Skrik» og «Madonna». Alle foto: Scanpix
TILBUD FRA TOSKA: Har forhandlet om å levere tilbake de stjålne Munch-bildene «Skrik» og «Madonna». Alle foto: Scanpix Vis mer

Håper på «goodwill»

Ingen tror det er tilfeldig at Toska bare noen uker før lagmannsretten skal settes, forsøker å få en avtale med myndighetene. Dagbladet kjenner ikke til hva Storrvik på vegne av Toska eventuelt har krevd i motytelse av justismyndighetene for å skaffe bildene.

Likevel er det grunn til å understreke at verken Toska eller advokaten er i en posisjon som gjør at de kan kreve garantier for en kortere straff. Det er heller ikke grunn til å tro at David Toska og advokat Storrvik skal ha satt fram krav om at Toska skal løslates innen en viss tid, eller at påtalemyndigheten har blitt avkrevd garantier om at det ikke vil bli lagt ned påstand om en forvaringsdom i motytelse for at kunstskattene blir levert tilbake.

Samtidig er det åpenbart at et dersom initiativet fra David Toska fører fram, vil det kunne påvirke hans muligheter for å få en mildere behandling i Gulating lagmannsrett.


Overfor Dagbladet blir det presisert at Toska selvfølgelig ønsker å oppnå «goodwill». Målsettingen og planen skal være at en eventuell tilbakelevering av «Skrik» og «Madonna» forhåpentligvis vil være med og skape et mer positivt bilde i opinionen av David Toska.

Vil ikke bli forstått
Overfor Dagbladet blir det presisert at det vil være både politisk og juridisk helt umulig for riksadvokaten å inngå en avtale om lavere straff for David Toska.

Selv om alle er enige i at «Skrik» og «Madonna» er to uunnværlige kulturskatter, vil det ikke bli akseptert at en mann som planla og ledet dødsranet i Stavanger kan kjøpe seg mildere straff.

Blant polititjenestemenn vil en slik avtale føre til raseri. Ranerne skjøt ned og drepte politimannen Arne Sigve Klungland.

-  En avtale med David Toska vil ikke bli forstått. Skulle han, av alle personer, få noen form for strafferabatt, vil det føre til sterke reaksjoner fra oss som jobber i politiet, sier Arne Johannessen, leder av Politiets Fellesforbund.

Toska frykter naturlig nok at påtalemyndigheten får rettens medhold i at han skal dømmes til forvaring, og ikke en tidsbestemt straff. Blir Toska ilagt forvaring, vil han ikke vite når han eventuelt kan bli løslatt.

Uformell kontakt

Bare et fåtall personer skal være informert om initiativet og samtalene mellom advokat Øystein Storrvik og riksadvokaten.

Kontakten mellom advokaten og riksadvokatembetet skal ha vært uformell. Det skal ikke finnes noen form for skriftlig dokumentasjon som viser at Toska gjennom sin advokat skal ha tilbudt seg å få Munch-maleriene tilbake


Blant etterforskerne som har jobbet med tyveriet av Edvard Munchs berømte bilder - «Skrik» og «Madonna» - skal ingen være overrasket over at Toska nå forsøker å bruke de stjålne maleriene for hva de måtte være verdt.

Kunsteksperter har tidligere stipulert verdien på maleriene til om lag 700 millioner kroner dersom de kunne omsettes fritt.