Toska-hasj var skjult som såpe

En 37-åring er dømt til ti års fengsel for å ha smuglet et halvt tonn «Toska-hasj».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hasj-partiet ble skjult i en container sammen med flytende såpe i en nederlandsk trailer. Kamufleringen ble avslørt av tollere ved hjelp av gjennomlysning. Dagen etter ble det beslaglagt ytterligere 290 kilo hasj i samme sak. Narkotikapartiene går i det kriminelle miljøet under navnet «Toska-hasjen.» På gateplan i Oslo er hasjen verdt 15-20 millioner kroner.

Kriminalpolitiet kom på sporet av narkotikasaken i kjølvannet av etterforskingen av NOKAS- og Munch-ranet gjennom en omfattende telefonavlytting. En polititeori er at de nevnte hasjpartiene var kjøpt for penger fra NOKAS-ranet.

17 siktet
Etter det Dagbladet får opplyst, har Oslo-politiet foreslått overfor statsadvokaten å tiltale til sammen 17 personer i Norge. Dette gjelder blant andre David Toska (30) og Danny Bungard (30), som Toska ble arrestert sammen med i spanske Malaga 5. april i fjor.

Borgarting lagmannsrett konstaterer i dommen mot sjåføren at smuglingen var godt organisert og bar preg av et profesjonelt opplegg.

-  En rekke personer var involvert både på avsender og mottakersiden. Det var etablert et sinnrikt system med et utstrakt kontaktnett for en rekke involverte personer. Telefonnummer til aktører ble oppgitt i koder, og det ble tatt forholdsregler i alle ledd i omsetningskjeden, konstaterer dommerne etter bevisføringen.

Kunne tjente mye penger

Lagmannsretten slår fast at for alle de involverte i saken, er det tale om et svært stort inntektspotensial.

-  Trailersjåføren kan ikke anses å være en av hovedmennene, men han spilte en viktig og helt avgjørende rolle for å få hasjen inn i Norge. De som organiserer slik smugling, er avhengig av folk de kan stole på, og som utfører oppdraget trygt og sikkert, ifølge dommerne.

 PROFT OPPLEGG:  Politiet mener David Toska og vennen Danny Bungard sto bak smugling av store mengder hasj til Norge, kjøpt for NOKAS-penger. Her er de sammen etter arrestasjonen i Malaga 5. mai i fjor. Foto: Daniel Chavez
PROFT OPPLEGG: Politiet mener David Toska og vennen Danny Bungard sto bak smugling av store mengder hasj til Norge, kjøpt for NOKAS-penger. Her er de sammen etter arrestasjonen i Malaga 5. mai i fjor. Foto: Daniel Chavez Vis mer