Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Toska i ilden

Tipset en vekter om NOKAS-bakgården? I dag forklarer David Toska seg. Dagbladet.no følger saken fra Stavanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen bak ranet av Norsk Kontantservice i Stavanger skal fortelle om tiden før og under det kommando-liknende raidet mot NOKAS morgenen 5. april 2004.

Her vil han uttale seg om det som har blitt ett sentralt punkt i denne runden av rettsforhandlingene: Om han hadde en eller flere lokale informanter med kjennskap til NOKAS-bygget. Trolig vil han bekrefte det som både Kjell Alrich Schumann, Metkel Betew, Dan Pettersen og Lars Erik Andersen har hevdet: At informasjon fra et innsidemiljø var avgjørende for planleggingen og gjennomføringen av ranet.

Vekter sentral

To av de fire tiltalte som mener Toska benyttet seg av en innsidemann, mener det dreier seg om en vekter, som er tidligere samboer med NOKAS-siktede Thomas Ingebrigtsen. Denne vekteren skal tidligere ha kjørt verditransporter til NOKAS-bygget.

Flere hendelser plasserer vekteren i rollen som innsideinformant:

 Etter ranet ble vekteren stoppet av politiet mellom Danmark og Tyskland, sammen med NOKAS-tiltalte Dan Pettersen og Thomas Oscar Ingebrigtsen. Pettersen hadde en stor mengde kontanter.

 I tre politiavhør har han innrømmet detaljkunnskap til NOKAS-bygget, og at han kjenner Thomas Oscar Ingebrigtsen, som sitter på tiltalebenken.

Stoppet med tiltalte

I ilden: I dag skal David Aleksander Toska forklare seg i retten. I bakgrunn står Kjell Alrich Schumann. Foto: Scanpix
I ilden: I dag skal David Aleksander Toska forklare seg i retten. I bakgrunn står Kjell Alrich Schumann. Foto: Scanpix Vis mer

Politiet hevdet at de gjennom de to første avhørene, som var unnagjort før saken i lagmannsretten startet, hadde sjekket vekteren ut av saken. Dagbladet kjenner innholdet av disse to avhørene.Til tross for at han er stoppet på utenlandstur med to tiltalte - med store mengder kontanter - og at han har innrømmet god kjennskap til NOKAS, er han ikke i disse avhørene spurt om han har gitt informasjon om NOKAS til noen av de 13 som sitter på tiltalebenken.

Den manglende presisjon i avhørene reiser viktige spørsmål om forholdet mellom vekteren og politiet. I det første politiavhøret sier vekteren at han allerede ei uke før ranet tipset politiet om «en mistenkelig hendelse i forbindelse med Nokas-bygget». Dette har fått flere advokater Dagbladet har snakket med til å antyde at politiet i Stavanger kan ha hatt forkunnskap om ranet.

-  Saken er grei

Statsadvokat Arild Dommersnes kommenterer påstandene om innsidetips slik:

-  I øyeblikket er denne saken grei, det er ikke noe bestemt vi ønsker å få gjort akkurat nå. Vi må vente og se hva som skjer, spesielt i forhold til hva David Toska vil si om dette. Så langt har vi bare fått halvkveda viser fra enkelte av de tiltalte, og det er ikke opplagt at de har høy troverdighet. Men hvis det viser seg at det finnes en innsidemann der ute, må vedkommende etterforskes av politiet. Det gis ingen fribillett til noen, forsikrer Dommersnes.

Etter at det kom fram at en av de tiltalte i september hadde sendt brev til VG om at en skjult innsider ga informasjon om bakgården på NOKAS, er det tatt nye avhør av vekteren. Dagbladet kjenner ikke innholdet i dette siste avhøret.

Dagbladet.no følger saken utover dagen fra Stavanger.

image: Toska i ilden