Toska-kamerat sporløst borte

En 25-åring som er tiltalt for tyveriforsøk ved Norsk Medisinaldepot sammen med David Toska (28), møtte ikke da saken startet i Oslo tingrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

25-åringen ble pågrepet da han og en medtiltalt forsøkte å bryte seg inn i depotet via taket i november 2000. Ifølge politiet jaktet gjerningsmennene på 840000 rohypnol- og valium-tabletter, men de ble stoppet før de fikk tatt seg inn i lokalet. Påtalemyndigheten har imidlertid ikke lyktes å få tak i mannen før rettssaken startet i går.

- Han ble etterlyst for stevning i august, men vi har ikke fått tak i ham, sier aktor Petter Mandt til Dagbladet.

Politiet mener både 25-åringen og Toska tilhører det tunge ransmiljøet. Saken mot Toska ble utsatt fordi han er på rømmen, etterlyst for dødsranet i Stavanger. 28-åringen er i tillegg tiltalt for å ha stjålet 20 millioner kroner fra over 500 bankbokser på Bryn høsten 2001.

En Securitas-vekter ga Toska informasjon om alarmer og rutiner, men holdt samtidig politiet løpende informert om Toskas planer. Dermed ble 28-åringen pågrepet etter bankboks-kuppet, og satt i varetekt.

Retten fikk i går se et videoavhør av Toska fra oktober 2001, der han forteller hvordan tyveriet på Bryn ble planlagt. Kledd i joggebukse og Adidas-genser, prater en avslappet Toska om omfattende kontakt med vekteren, og hvordan han spanet på ulike «objekter» før han bestemte seg for bankboksene på Bryn.

Toska nekter straffskyld for tyveriet, og mener han ble utsatt for en ulovlig politiprovokasjon.