Toska slapp forvaring

Han planla ranet, håndplukket ranerne og samlet våpen, biler og forkledning. Fri om 12-13 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): Han ble kalt mesterhjernen og har vært kriminell i det meste av sitt voksne liv, men hovedmannen slipper forvaring. Han fikk en dom på 19 år og kan begynne nedtellingen til han igjen er en fri mann. Om 12-13 år, kanskje mindre, kan han spasere gjennom fengselsporten som en fri mann.

Medtiltale Kjell Alrich Schumann, Metkel Betew, Ridvan Halimi og Thomas Thendrup ble idømt forvaring, og kan holdes bak murene på ubestemt tid.

Dommer Helge Bjørnestad understreket at retten under sterk tvil var kommet fram til at Toska ikke skulle idømmes forvaring. -

- Nokas-ranet i seg selv kan kvalifisere til forvaring, bemerket dommeren.

Men tingretten legger mest vekt på at David Toska ikke tidligere har begått alvorlige forbrytelser som kan utløse krav om forvaring. De som er idømt forvaring har alle tunge dommer på rullebladet.

Samfunnet tilstrekkelig vernet

Det er også grunn til å tro at retten har lagt vekt på at David Toska har lagt kortene på bordet og innrømmet at han var hjernen bak ranet.

- Vi er kommet til at 19 års fengsel i tilstrekkelig grad vil beskytte samfunnet, sa dommer Helge Bjørnestad. Toska sa også sin forklaring at han nå tar et oppgjør med sitt kriminelle liv, og vil bygge seg en ny framtid. Ved idømmelse av forvaring skal det også ligge kvalifisert fare for gjentakelse av straffbare handlinger.

VINNEREN:  Bildet viser David Aleksander Toska i retten i dag. Foto: ERLING HÆGELAND
VINNEREN: Bildet viser David Aleksander Toska i retten i dag. Foto: ERLING HÆGELAND Vis mer

David Toska viste ingen synlige reaksjoner på dommen. Han tok betenkningstid, men virket ikke nedbrutt eller fortvilt da dommen ble opplest.

Ikke trodd i retten

Alle som ble idømt forvaring, har nektet for at de var med på Nokas-ranet. De har bedyret sin uskyld og bedt om på bli trodd. Deres forsvarere har kjempet i timevis, til dels følelsesladet, for sine klienter og plukket på svakheter i aktoratets bevismateriale og argumentasjon.

Dommen i Stavanger tingrett er knusende mot Schumann, Betew, Halimi og Thomas Thendrup. Retten tror dem ikke, enkelt og greit. Og retten mener det er farlige kriminelle med alvorlige forbrytelser på samvittigheten og med fare for gjentakelse av nye straffbare handlinger, derfor får de en tung forvaringsdom.

Johnny Thendrup har fått en hyggelig strafferabat fordi han innrømmet deltakelse i ranet. Thendrup fikk 13 års fengsel.

Tungt for Andersen

Bare Lars-Erik Andersen blant de tiltalte viste følelser under opplesningen av dommen. Andersen mener han lå sterkt ruset på en sofa hos en kamerat i Oslo da ranet skjedde. Han virket veldig nedbrutt da straffen på 15 års fengsel ble lest opp.

Andersen har håpet på frifinnelse, nå må han gå mange år bak murene i møte hvis dommen blir rettskraftig.

Aktoratet har i hele tatt fått gjennomslag for sitt bevismateriale. Sjøl om Stavanger tingrett ikke helt aksepterer aktoratets strenge straffepåstand, er det aktoratet som er trodd av tingretten. Straffene blir redusert med noen få år i forhold til aktors påstand. Men Stavanger tingrett mener at Nokas-ranet er oppklart og de skyldige er blitt dømt.

DØMT TIL FORVARING: </B> Fire ble dømt til 16 års forvaring. Her er Metkel Negassie Betew i retten i dag.
ALLE 13 SKYLDIGE: Dommer Helge Bjørenstad leste opp dommen i Stavanger tingrett klokka 12 i dag.