Toska straffes i høyesterett

Riksadvokaten vil ha forvaring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag klokken 10.00 får de tolv som er dømt for NOKAS-ranet sin endelige straff i høyesterett. Saken ble behandlet i høyesterett i forrige uke og det var riksadvokat Tor-Aksel Busch som førte saken for påtalemyndigheten.

Vil ha forvaring

Han la ned påstand om 21 års forvaring for David Toska, Kjell A. Schumann og Metkel Betew. Sistnevnte var den eneste av de tre som ble idømt forvaring i Gulating lagmannsrett i vinter. Betew har hele tiden hevdet at han ikke var med på ranet av NOKAS-bygget i Stavanger og at han trakk seg en uke før ranet skjedde 5. april 2004.

Flere saker på gang

Under sitt innlegg i høyesterett forrige uke, la riksadvokaten vekt på at David Toska har flere saker gående i rettssystemet.

- Han er åpenbart hovedmann og bærer i så måte et meget tungt ansvar. Han har en del andre forhold i andre saker, som i Wonderboy saken som pågår nå. Han er tiltalt for Postens brevsenter som skal opp 10. september. Han er også tiltalt i bankboks-saken men ble frifunnet på grunn av ulovlig politiprovokasjon, denne saken skal opp i august 2007, sa Busch.

Han sa at det var en betydelig eskalering i Toskas kriminelle aktivitet som gjør at det er en sannsynlig gjentakelsesfare.

Skolelyset Toska

IKKE FARLIG: Kjell Alrich Schumann er helt ufarlig, ifølge forsvarer Morten Furuholmen (til høyre). Medforsvarer i lagmannsretten, Fredrik Schøne Brodwall til venstre for Schumann. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
IKKE FARLIG: Kjell Alrich Schumann er helt ufarlig, ifølge forsvarer Morten Furuholmen (til høyre). Medforsvarer i lagmannsretten, Fredrik Schøne Brodwall til venstre for Schumann. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet Vis mer

Toska på sin side, hevder han har lagt det kriminelle livet bak seg og at han har blitt en lesehest bak murene, noe hans forsvarer Øystein Storrvik brukte som et argument under sitt innlegg.

- Han har avlagt tre eksamener i fengselet, fortalte Storrvik i høyesterett. Forsvareren la vekt på at Toska hadde gode karakterer mens han gikk på Fagerborg videregående, helt til han sluttet i tredje klasse.

- Han har gode studierutiner i fengselet. Han har tilpasset seg varetektssituasjonen.

Schumann skjøt Klungland

Schumann er mannen som skjøt og drepte politimannen Arne Sigve Klungland. Han var operativ uteleder under ranet og satt i kommandobilen da han ble skutt.

Schumann tilsto ikke før i lagmannsretten og hevdet at han skjøt Klungland ved et uhell. I Gulating lagmannsrett forklarte han at han trodde kommandobilen var full av folk fra beredskapstroppen og utgjorde en trussel mot ranerne.

- Jeg gjør et forsøk på å treffe blålysene. Jeg tror at han ikke har registrert skuddene i fronten. Jeg forsøker å treffe blålysene. Jeg tror det er de skuddene som er de fatale, sa Schumann om skuddene.

Ikke redde

I lagmannsretten framsto Schumann som en av de mer oppegående ranerne. Han stilte i dress stort sett hver dag i rettslokalet på Forus. Han forsvares av advokat Morten Furuholmen, som hele tiden har stått på sitt om at ingen i Schumanns hjemtrakter på Finnskogen er redd for raneren.

I høyesterett ble det høytlesning i regi av Furuholmen.

Advokaten leste høyt fra en artikkel i Østlendingen niende desember i fjor.

- Klart han er velkommen hjem! Kjell Alrich Schumann er aldri blitt sett ned på av oss Velta-beboere. For oss er det litt uforståelig alt som har skjedd. Klart han er velkommen hjem til grenda!

Slik startet velkomsthilsenen til Schumann i lokalavisen. Det gikk klart fram at få eller ingen på Finnskogen er redd for Schumann, noe Furuholmen også trakk fram i lagmannsretten.

- Den de er minst redd for på Finnskogen er Kjell Alrich Schumann, sa Furuholmen sist gang han kjempet mot forvaring for Schumann.

I Gulating lagmannsrett lyktes han i dette, og Schumann fikk 13 års fengselsstraff av lagdommer Daniel Lunde.

- Det er ingenting som tyder på at dette er en tikkende bombe eller lokal gærning, sa Furuholmen om klienten i Gulating lagmannsrett.

Dagbladet.no følger saken i høyesterett.

NY STRAFF? Nå får planleggeren av NOKAS-ranet, David Toska, sin straff i høyesterett.