Toska tatt mens han leste om pågripelse

På denne nettkafeen satt David Toska og leste om pågripelsen av Ridvan Halimi. Da stormet politiet inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MALAGA (Dagbladet): Toska (29) og en narkosiktet 28-åring, som også ble tatt, surfet på hver sin maskin i nettkafeen Chicoti i Malaga rett etter lunsjtid på tirsdag. De kjøpte en eske Q-tips, og satte seg ved siden av hverandre ved datamaskinene innerst i lokalet, godt skjult bak butikkhyllene.

-  Først kommer det én sivil politimann inn i lokalet. Han observerer de to rømlingene, spør betjeningen om en vare, og går ut igjen. Sekunder seinere kommer seks sivilkledde politifolk stormende inn med pistolene hevet. De to nordmennene blir kastet opp mot veggen og lenket sammen med ett par håndjern, sier Rolando Viñals (32), som eier nettkafeen. Han ble tilkalt bare sekunder etter at politiet stormet inn tirsdag ettermiddag.

Skrek «silence»

Viñals merket seg at de to nordmennene var pent, men uformelt kledd. Begge hadde hver sin store ryggsekk.

-  Politiet var svært nervøse. De to fikk ikke snakke sammen, og politimennene skrek «silence» når de prøvde. Den småfeite virket rolig, men den andre var mer oppjaget. Politiet sjekket datamaskinene de to nordmennene hadde sittet ved. Viñals la merke til at det var et arrestbilde på skjermen.

Da Dagbladet viste ham bildet av ranssiktede Ridvan Halimi i går kveld, kjente han umiddelbart igjen ansiktet.

-  Ja, det er han det var bilde av på skjermen, sier Viñals.

Datamaskinene som de to satt ved, ble sjekket nøye av politiet. Det ble tatt utskrifter av alle nettsider de hadde vært innom, men politiet tok ikke selve maskinene.

 FORVANDLET: Toska etter pågripelsen i Malaga. Foto: Guardia Civil
FORVANDLET: Toska etter pågripelsen i Malaga. Foto: Guardia Civil Vis mer

Politimennene holdt de to innesperret på kafeen i en halvtime. De hadde bare tatt med seg ett par håndjern, og ville ikke frakte de pågrepne til arresten uten å være helt sikre på at de hadde kontroll over situasjonen.

-  Væpnede livvakter

-  Politiet fortalte meg at de to nordmennene var svært farlige, mye farligere enn jeg kunne forestille meg, sier Viñals.

Toska og 28-åringen ble ført ut i politibilen, der betjentene satte seg på dem. Selv mens bilen kjørte fra nettkafeen, satt politifolkene oppå dem, tydelig nervøse for å miste kontrollen, forteller han.

Spansk politi hadde fra norske kolleger fått opplyst at det var fare for at Toska hadde væpnede livvakter. Samtlige enheter i Guardia Civil hadde bilde av nordmannen.

-  Vi har arrestert Norges mest ettersøkte person. Han anses som hjernen i en norsk ransliga med militær bakgrunn. Vi klarte å spore ham opp ved hjelp av bilder fra et overvåkingskamera, til tross for at utseendet hans var endret dramatisk, opplyser en talsmann for Guardia Civil.

Bleket hår

Norsk politi sporet «Mesterhjernen» til Spania ved hjelp av elektroniske spor. Toska sendte flere e-poster til kamerater, noe som ga politiet mulighet til å snøre igjen nettet rundt 29-åringen.

Etter at Toska ble ført ut av det lukkede møtet i forhørsretten i går, ble han møtt av norske fotografer og journalister.

Toska stilte til rettsmøtet med langt, bleket hår, briller, blå sommerskjorte og velstelt skjegg. Forandringen fra etterlysningsbildene var total.

Toska vil ikke forklare seg for spansk politi, men har gitt uttrykk for at han ønsker å bli utlevert til Norge. Ifølge politiinspektør Bjørn Andersen i Stavanger er det usikkert når Toska vil bli transportert tilbake.

VITNE: Rolondo Viñals var sjokkert vitne til at Toska og 28-åringen ble arrestert i hans internettkafé, som ligger drøyt 100 meter fra jernbanestasjonen i Malaga.