Toska tatt på jernbanestasjonen

David Toska pågrepet i Spania.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): David Aleksander Toska (29) har vært etterlyst i snart ett år. I dag ble han tatt av spansk politi i på sørkysten av Spania.

Langvarig samarbeid

- Han er pågrepet i Spania, sier politiadvokat Karsten Monsen til Dagbladet.no.

Ifølge en pressemelding fra politiet ble Toska pågrepet i Malaga rundt 13.00 i dag. Toska er siktet for medvirkning til grovt ran med døden til følge.

- Toska ble pågrepet av spansk politi, sier politiinspektør Bjørn Andersen. 15.30 i dag holdt stavangerpolitiet en pressekonferanse der de ga mer informasjon om pågripelsen.

Ifølge NRK Alltid Nyhet ble Toska pågrepet av det spanske politiet Guardia Civil ved en jernbanestasjon i Malaga.

- Det har vært et langvarig og intenst politiarbeid som ga frukter nå, her har det vært samarbeid med utenlandsk politi over tid, sa Bjørn Andersen på pressekonferansen.

- De to pågripelsene kan betegnes store skritt framover i etterforskningen. Vi betegner ham og Halimi som sentrale aktører i dette ranet, legger han til, og sier det er tilfeldigheter at mannen ble pågrepet på ettårsdagen for ranet.

Norge har utleveringsavtale med Spania. Det skal derfor ikke by på noe problem å få Toska til Norge. Norske politifolk er allerede på vei til Spania for å sette igang med avhør. I dag har stavangerpolitiet markert ettårsdagen og mintes sin drepte kollega Arne Sigve Klungeland.

- Jeg ville lyve om jeg sa at vi tok dette helt følelsesløst og nøkternt, sier Andersen.

- Det skal nå holdes et rettsmøte og de vanlige utleveringsrutinene blir så innledet, avslutter han.

- Det er riktig at min klient ble pågrepet i Malaga i Spania klokka 13.00. Jeg ble først informert om dette av media, deretter kort tid etterpå av politiet. Jeg vil søke å komme i kontakt med ham så fort som mulig, sier Toskas advokat Christine Hamborgstrøm til Dagbladet.no.

- Jeg tror min klient vil samtykke til utlevering til Norge så fort som mulig. Jeg vil reise ned så fort jeg kan, tidligst i morgen ettermiddag, så snart jeg er trygg på at jeg slipper inn til

ham i fengselet, fortsetter hun, og legger til at dette antakelig er en vanskelig situasjon for ham.

- Vi er inne i saken og assisterer der det er nødvendig, opplyser Utenrikdepartementets informasjons rådgiver Eirik Bergesen til Dagbladet.no.

På ettårsdagen

I dag er det ett år siden NOKAS-ranet. Ranerne skal ha fått tak i rundt 65 millioner kroner.

I går ble det kjent at en annen siktet i saken er pågrepet i Kosovo. Ridvan Halimi (25) ble pågrepet på lørdag. Nå er det bare Jusuf Hani som mangler.

Norsk Kontantservice (NOKAS) ble ranet 5. april. Operativ uteleder Arne Sigve Klungland ble skutt og drept.

Også samboeren siktet

David Toska kalles «Mesterhjernen». Han betegnes som en sjakkbegavelse og er straffedømt tre ganger og bøtelagt en gang.

Han var et hett navn  i etterforskningen av ranet mot DnBs tellesentral på Løren i Oslo i 2000.

19 personer er siktet for grovt ran med døden til følge eller  medvirkning til grovt ran. Politiet har brukt vel 65 millioner kroner så langt i etterforskningen. På det meste jobbet 140 tjenestemenn med saken.

Toskas samboer (29) er også siktet i saken. Hun og Toska leide en leilighet i Smeaheia i Sandnes før og etter ranet. Politiet mener dødsranerne brukte leiligheten både før og etter anslaget. 

 Det er forhåndsberammet rettssak i september. Samboeren til David Aleksander Toska har innrømmet at hun har møtt ham etter dødsranet. Kvinnen, som har et barn sammen med Toska, har sagt at de to endte opp i Stavanger ved en ren tilfeldighet.

RANET FOR ET ÅR SIDEN:</B> Overvåkingsbilder fra NOKAS viser ranerne.
<B>PÅGREPET PÅ ETTÅRSDAGEN:</B> David Toska.
ETTERSØKT I ET ÅR:</B> Politiet har jaktet på David Toska siden ranet av NOKAS for et år siden.
PÅGREPET I KOSOVO:</B> 2. april ble Ridvan Halimi pågrepet.
IKKE PÅGREPET: Den siste etterlyste er Jusuf Hani.