Toska tilsto ranet av Postens brevsenter

David Toska får fredag den 17. august alle sine gjenværende straffesaker behandlet under ett når straffeutmålingsprosedyren starter i den såkalte wonderboy-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Forutsetningen var at han tilsto sin deltakelse i ranet av Postens brevsenter, sier riksadvokat Tor-Aksel Busch til NTB. Det har han nå gjort, men riksadvokaten kjenner foreløpig ikke detaljene i tilståelsen.

Tirsdag ble det holdt et møte mellom påtalemyndigheten og Toskas forsvarer, Øystein Storrvik, i regi av Oslo tingrett.

Utfallet ble at tiltalen mot Toska i den såkalte bankbokssaken blir frafalt mens de øvrige straffesakene inkludert ranet av brevsenteret samles i en tilleggstiltale.

Den blir behandlet kommende fredag i tilknytning til straffeutmålingsprosedyren i wonderboy-saken der Toska også er tiltalt.

Endelig dom for Toska blir avsagt 7. september.
«Norsk» løsning
Riksadvokaten sier til NTB at David Toska maksimalt vil kunne dømmes til ytterligere tre år i fengsel. Dermed var det naturlig å benytte seg av straffelovens regler for straffeutmåling.

- Løsningen er basert på vårt eget regelverk og er forankret i norsk strafferett. Prinsippene som ligger til grunn har vært benyttet før og vil bli benyttet igjen, sier Busch.

Han avviser at det har foregått noen form for forhandling slik vi kjenner det fra utenlandsk rettspraksis.

- Det er en rent praktisk løsning forankret i regelverket og med det siktemålet å spare tid og penger for alle aktører. Det eneste nye i denne saken er at Toska nå har tilstått sin deltakelse i ranet av Postens brevsenter, sier riksadvokaten.

Dermed blir det heller ikke noen egen sak om dette ranet den 10. september slik det opprinnelig var bestemt.

Forsvareren fornøyd
Advokat Øystein Storrvik sa seg tirsdag godt fornøyd med resultatet av dagens møte i Oslo tingrett.

- Det er gunstig for min klient at sakene samles slik. Forvaringsspørsmålet er avgjort i Høyesterett og han har en dom på 18 års fengsel fra før. David Toska er best tjent med å komme i gang med sine studier og en mer fremtidsrettet virksomhet enn å slite tiltalebenken i ukevis, sier Storrvik til NTB.

Han mener det er praktiske og prosessøkonomiske forhold som har gjort det mulig å komme til enighet om løsningen.

(NTB)

PUNKTUM: Toska får alle sine gjenværende straffesaker behandlet under ett. Foto: ERLING HÆGELAND
PUNKTUM: Toska får alle sine gjenværende straffesaker behandlet under ett. Foto: ERLING HÆGELAND Vis mer