Toska tømte to magasiner mot Nokas

David Toska tømte to magasiner med automatvåpen mot vinduet på Nokas-bygget i Stavanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette gjorde Toska i desperasjon over å ha bommet fullstendig under ransplanleggingen, skriver TV2 Nettavisen.

Toska trodde at hele operasjonen skulle være over på mellom fire og seks minutter. I stedet ble det i løpet av 20 minutter tilnærmet full krig på Domkirkeplassen i Stavanger sentrum.

Feilvurderte vindu

I politiavhørene forteller Toska at han, etter å ha snoket rundt Nokas-bygget i lang tid, oppdaget det han trodde var nøkkelen til en vellykket aksjon. I bakgården var det et stort vindu inn i Nokas som han trodde var usikret og enkelt å knuse med en slegge.

Det viste seg å være en feilvurdering. For å få vinduet til å gi etter, måtte Toska tømme to magasiner mot vinduet. Det bråkte veldig. Da heller ikke det gikk, fikk han en av ranerne som sto vakt med AG3 gevær til å tømme to magasin på vinduet. Først da løsnet det.

Skuddveksling

Planen var allerede langt bak skjema da de sju ranerne hoppet inn gjennom vinduet i Nokas-kjelleren. Fra kjelleren fikk de med seg 55,5 millioner kroner, rundt halvparten av det Toska hadde håpet på. Da Toska og de seks andre ranerne kom ut i bakgården, forsto han at det hadde kommet til skuddveksling mellom de fire «vaktene» og politi som hadde kommet til stedet.

Toska kastet seg inn i den ene av de tre fluktbilene. Da Toska var i ferd med å kjøre forbi Norges Bank, merket han at bilen ble truffet av skudd. Toska beskriver deretter hvordan han tok frem et «rart» gevær som lå i bilen og skjøt to eller tre skudd i luften ut gjennom vinduet i håp om å få stanset dem som skjøt mot bilen.

I Toskas egne notater står det: «Jeg ser det slik at dersom det ikke hadde blitt avfyrt skudd inne i banklokalet, ville det kanskje heller ikke blitt skuddveksling utenfor. Torget var fullt av sivile som like gjerne kunne blitt truffet av politiet sine skudd som våres».

(ANB)

<B>HAR FORKLART POLITIET HVA SOM GIKK GALT: Her er David Toska som vitne i en helerisak i juli.