Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Toska-venn hevder han er uskyldig: - Et spill!

Mannen i 40-åra blir pekt ut som hovedmann i narkonettverket. Nekter å forklare seg på grunn av hodepine og omgangssyke.

BESLAG: Underveis i politiets aksjon ble det gjort en rekke beslag, blant annet denne bagen med hasj. Foto: Politiet
BESLAG: Underveis i politiets aksjon ble det gjort en rekke beslag, blant annet denne bagen med hasj. Foto: Politiet Vis mer

LILLESTRØM (Dagbladet):

- Nei.

- Nei.

- Nei.

- Nei.

Slik lød svarene da mannen i 40-åra, som av politiet er utpekt som lederen av et større narkonettverk på Østlandet, fikk spørsmål om han erkjenner straffskyld for punktene i tiltalen. Tirsdag startet rettssaken mot sju av de ni tiltalte etter politiets «Operasjon Crescendo».

Selv er han blant annet tiltalt for å stå bak organiseringen av innførselen, og distribusjonen av 50,68 kilo amfetamin, 7,08 kilo råopium og 86,96 kilo hasj. Påtalemyndigheten mener han blant annet har hatt kontakt med både leverandøren i Nederland og mottakere i Norge.

- Et spill!

I rettssal 103 i Nedre Romerike tingrett var han selv lite villig til å forklare seg. Etter at tingrettsdommeren flere ganger hadde forsøkt å få i gang den frie forklaringen, ga hun til slutt opp å få noe ut av mannen, som er en venn av NOKAS-raner David Toska.

- Jeg sliter med kvalme som følge av en kraftig hjernerystelse jeg har fått tidligere. I tillegg har jeg omgangssyke. Denne forklaringen er så viktig for meg, og det er ikke forsvarlig å avgi den når jeg er i så dårlig form, sa tiltalte i retten.

Akkurat det var statsadvokat og aktor Hulda Olsen Karlsdottir mindre fornøyd med. Mannen har ikke vært avhørt siden mars i 2018 - to måneder etter at politiet aksjonerte mot flere adresser i Oslo, og den påståtte hovedmannen ble pågrepet.

- Det har blitt vist til helseproblemer siden mars 2018. Jeg oppfatter dette som et spill fra tiltalte, sa Karlsdottir. En påstand både tiltalte selv og hans forsvarer, advokat Waqar Malik, avviste blankt.

- Sa det var hasj

Den tiltalte fikk utsatt sin forklaring inntil videre. I stedet inntok en medtiltalt 55-åring vitneboksen på rettssakens første dag. Der la han delvis kortene på bordet, men holdt fast på forklaringen han hele veien har gitt:

Da han kjørte fra Sverige til Norge, var han overbevist om at de 150 kiloene med narkotika som lå i bilen var hasj, som han hentet på bestilling fra den utpekte hovedmannen.

- Når du blir sendt avgårde på feil premisser og ikke vet hva du har med deg, så er det ikke greit. Det er ikke greit å bli lurt. Jeg har holdt på med spritsmugling, så bevegde jeg meg over til hasj. Men jeg hadde ikke blitt med og tatt steget til amfetamin fordi konsekvensene er så langt, langt større og risikoen opp imot strafferamme er så mye høyere, sa 55-åringen.

Rullet opp

Det var i januar i 2018 at opprullingen av narkotikasaken som nå går i retten startet. På en parkeringsplass utenfor Jönköping i Sverige skal flere pappkasser og striesekker med til sammen 150 kilo narkotika ha blitt lempet over fra en lastebilen til en svenskregistrert Volvo.

Bilen skal deretter ha kjørt over grensa til Norge. Planen til det politiet mener var et narkonettverk, skal imidlertid mislykkes.

Ifølge Dagbladets opplysninger tok politiet i bruk både omfattende avlytting og en under cover-agent under etterforskningen. Dette ga til slutt detaljerte informasjon om planene.

Under ett døgn etter smuglingen slo politiet til og gjorde fire beslag i Oslo. To dager etter ble ytterligere ransakelser og pågripelser gjennomført i Vestfold. Der ble det blant annet produksjonslokalet for utblanding og pakking av amfetamin avdekket.

De involverte må med det som bakgrunn innta tiltalebenken de kommende fem ukene. I tillegg til narkotikainnførsel, -salg og -oppbevaring, må flere av dem svare for blant annet ulovlig oppbevaring av våpen, oppbevaring av dopingmidler og tyveri.