Toska-venner kan ha bildene

Politiet tror de stjålne Munch-bildene fortsatt er i Norge, og at venner av NOKAS-siktede David Toska gjemmer de kostbare kunstverkene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet intensiverer nå jakten på hovedmennene bak Munch-ranet, som etterforskerne mener er sentrale personer i ransmiljøet.

Toska-venner

Ransetterforskerne i Oslo tror venner av David Toska har deltatt i planleggingen av ranet, og nå sitter med de stjålne bildene.

Men så lenge bildene ikke har kommet til rette, må politiet trå varsomt i saken. Å få maleriene tilbake har høy prioritet, selv om ett av bildene skal ha blitt påført en flerre under tyvenes flukt.

Ransetterforskerne tror «Skrik» og «Madonna» fortsatt er i landet. Dagbladet har fått samme informasjon om kunstverkene fra kilder i det kriminelle miljøet. Alle spor peker mot en indre krets i ransmiljøet, som politiet mener Toska tilhører. Politiet ser også en kobling mellom NOKAS-ranet i Stavanger og kunstkuppet.

Etterforskerne i Stavanger har hentet fram bilder av flere menn som er i søkelyset i Munch-saken. Bildene er blitt vist til vitner som har sett noen av de NOKAS-siktede i oljebyen før rekordranet.

Ny siktelse?

Fredag ettermiddag ble en 37-åring fra Østfold pågrepet for medvirkning til Munch-ranet, fordi han skal ha hatt befatning med fluktbilen.

Vitner har forklart at bilen sto på en gård i Østfold i fjor sommer, og at 37-åringen hentet bilen på gården. Dette har Østfold-mannen benektet.

I fluktbilen som ble satt igjen ved Sinsen tennisklubb etter ranet, fant politiet en pistol som gjerningsmennene brukte for å true de ansatte på museet. Pistolen stammer fra et tyveri i Østfold i januar i fjor. Teknikerne har funnet DNA-spor på våpenet, men det er uklart om sporene er matchet opp mot en konkret person.

Politiet skal nå ha nær forestående planer om å ta ut siktelse mot en ransdømt mann i 30-åra, får Dagbladet opplyst. Politiet mener de kan knytte mannen til fluktbilen.

Politiadvokat Morten Hojem Ervik ville i går ikke kommentere om flere enn 37-åringen er siktet i saken.

Fant våpen

Hjemme hos den siktede 37-åringen fra Østfold fant politiet flere våpen under ransakingen fredag kveld. Beslagene omfatter ifølge politiet en MP5 maskinpistol.

VENNEKRETSEN til David Toska granskes.
«MADONNA»: «Madonna» av Edvard Munch er fremdeles savnet etter tyveriet, men politiet tror det fremdeles er i Norge.