Toska visste ikke om bakgården

Hevder vekterens opplysninger ga ham løsningen på hvordan NOKAS kunne stormes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): David Toska visste ikke om bakgården og vinduet ranslaget knuste seg gjennom for å komme inn i NOKAS-bygget. Det fikk han først vite i møtene med den 27 år gamle eksvekteren som står tiltalt for medvirkning til grovt ran og grovt utroskap mot vaktselskapet G4S.

Dermed går Toska langt i å bekrefte at vekteren ga avgjørende opplysninger til ranslaget. Hvordan ranerne skulle ta seg inn i tellesentralen hadde lenge vært et problem for Toska. Han letet etter et svakt punkt.

- Ikke før

Vekterens forsvarer, Anne Kroken, grillet Toska i dagens vitneavhør. Under NOKAS saken skal Toska ha sagt han leste noe om bakgården i en avis før ranet.

- Det må ha vært mens jeg var i dialog med vekteren, eller etterpå. Det var i allefall ikke før, svarte Toska i retten.

Politiet mener vekteren lekket avgjørende opplysninger om tellesentralen til Toska, og med det medvirket til sjokkranet der politimannen Arne Sigve Klungland ble skutt og drept. Han ble pågrepet etter at Toska forklarte seg om den til da ukjente informanten i Gulating lagmannsrett i fjor.

Krever fengsel i tre år

I ettermiddag la aktor Arild Dommersnes ned påstand om tre års fengsel hvorav to gjøres ubetinget for vekteren.

Toska visste ikke om bakgården

- Dette er et tillitsbrudd fra en betrodd person, rettet mot en bygning, sier Dommersnes.

Han mener vekteren må ha innsett at opplysningene han ga til Toska ville kunne brukes til ran.

Dommersnes mener vekteren også skal være solidarisk ansvarlig for å betale 51 millioner kroner til forsikringsselskapet If, samt 50 000 kroner til NOKAS og 80 000 kroner til hver av de fire ansatte som ble rammet ransdagen.

Kunne ikke vite

Vekterens forsvarer, Anne Kroken, mener klienten umulig kan dømmes for medvirkning til ran.

- Han kunne ikke vite at de skulle begå ran.

Hun sier vekteren har gjort seg skyldig i utroskap overfor sin arbeidsgiver, og ytterste fall kan dømmes for forsøk til medvirkning til grovt tyveri, som har en langt mildere strafferamme. Videre mener hun at vekteren ikke kan idømmes erstatningskrav.

Vanskelig informant

Toska sier han måtte hale hver eneste opplysning ut av vekteren, og at han var svært vanskelig å føre en dialog med.

- Det var tungt. Det gikk et par møter før jeg fikk noe som helst ut av ham. Det var vanskelig og han virket innesluttet, forklarer Toska.

Et avgjørende spørsmål retten ønsker svar på er hvor mye vekteren visste om ransplanene. Toska sier han forsøkte å holde vekteren så utenfor som mulig. Spesielt etter at han tok den endelige avgjørelsen om å slå til mot NOKAS.

- Vekteren måtte ikke vite noe som helst om hva som var planen, sier Toska.