Intervju med David Toska

Toskas reaksjon på dødsbudskapet

Politimann Arne Sigve Klungland (53) ble drept under Nokas-ranet.

NOKAS-RANET: I dag kommer dokumentaren «Gåten David Toska» på TV 2 og TV 2 Sumo. Video: «Vårt lille land» / TV 2, NTB Scapix. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

David Toska (44), som er utpekt som «mesterhjernen» bak Nokas-ranet i 2004, har gitt sitt første intervju noensinne, til TV 2s «Vårt lille land». I det tre kvarter lange programmet forteller han blant annet hvordan han opplevde budskapet om at politimann Arne Sigve Klungland (53) var blitt drept under ranet.

Så på TV

Toska så TV-kanalenes ekstrasending om Nokas-ranet og dødsfallet fra dekkleiligheten han hadde dratt til etter aksjonen på Domkirkeplassen i Stavanger.

DREPT: Arne Sigve Klungland (53) ble drept under Nokas-ranet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
DREPT: Arne Sigve Klungland (53) ble drept under Nokas-ranet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Det var pressekonferanse med politiet. Jeg husker at de kom inn, og jeg så det på ansiktene deres. Og så begynte de å fortelle, da - at en politimann var blitt drept. Da reiste jeg meg opp og gikk rundt sånn i leiligheten, sier Toska.

Han viser hvordan hvordan han tok seg til hodet med begge hendene og gikk rundt med et apatisk uttrykk i ansiktet.

I retten forklarte Toska at det aldri var meningen at noen skulle bli drept under ranet. Kjell Alrich Schumann (53) er dømt for drapet, også han har sonet ferdig.

- Slag i magen

44-åringen forteller i TV 2-prgrammet, kalt «Gåten David Toska», også hvordan han i retten opplevde å høre om de Nokas-ansatte og andre vitners seinvirkninger etter det brutale ranet.

- Man får noen slag i magen. Det er nok ting som i hvert fall ikke jeg tenkte så mye over på forhånd. At dette kunne være et sånt ... traume for dem. Sånn virkelig inn i sjelen. Traume. Ødelegge tryggheten.

Toska tilsto sin rolle i ranet, og ble idømt 20 års fengsel, en samlestraff for ranet og den såkalte Wonderboy-saken. Han ble i fjor vår løslatt, og prøver nå å skape seg en ny karriere som dataprogrammerer, forteller han i intervjuet med «Vårt lille land»s Tonje Steinsland.

44-åringen beskriver hvordan han startet sin kriminelle løpebane i Oslo i tenåra. Hvordan han droppet ut av skolen og etter hvert utelukkende ble opptatt av neste forbrytelse. Å ta ferie føltes som bortkastet tid.

Fordømte seg selv

Toska kommer fra en ressurssterk familie. Moren, Karin (63), er lege med doktorgrad, og morfaren, som han nå bor hos, har hatt som leveregel at man ikke skal stjele, ikke gjøre noe galt og alltid snakke sant.

BRUTALT: Det brutale ranet i Stavanger gikk hardt inn på Nokas-ansatte, politifolk og andre vitner. Foto: Politiet / NTB Scanpix
BRUTALT: Det brutale ranet i Stavanger gikk hardt inn på Nokas-ansatte, politifolk og andre vitner. Foto: Politiet / NTB Scanpix Vis mer

Karin Toska forteller i programmet at hun lenge fordømte seg selv fordi sønnen var blitt kriminell. Hun forteller hvordan hun jevnlig syklet for å besøke ham i fengselet.

- Jeg gråt hele veien. Så tok jeg meg sammen og besøkte ham, forteller moren.

Sønnen sier at han ikke tenkte mye over hvordan moren hadde det. De seinere åra har de to imidlertid fått et tettere forhold. Begge sier de er klare for å gå videre i livet.

- Det er lov å være foreldre til barn som gjør gale ting, sier Karin Toska.

Tilgir Schumann

Da Toska i fjor ble løslatt fra soning, uttalte Arne Sigve Klunglands sønn Kjetil Klungland (38) i et intervju med Dagbladet:

- Jeg har et dypt ønske om at han skal leve et lovlydig liv, og at han skal bidra til samfunnet på en positiv måte.

Klungland har tidligere uttalt at han tilgir Kjell Alrich Schumann for å ha drept faren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer