Toskas viktigste trekk

For 16 år siden spådde sjakkeksperter at David Toska kunne bli en elitespiller. Han spilte ut fra at angrep er det beste forsvar. I dag vil han være offensiv i vitneboksen, men kan bli satt sjakk matt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): I november 1989 spilte Toska Ungdoms-NM i sjakk. Den profilerte sjakkommentatoren Knut Bøckman har følgende karakteristikk: «Et angrepsparti som dette lyser opp i tilværelsen til alle sjakkentusiaster. Måtte bare David Toska og de andre friskfyrene blant hans jevnaldrende beholde sin sans for kombinasjonskunsten».

Flyttet til Oslo

I dag skal Toska (30) forklare seg i Stavanger tingrett. En etter en har de tiltalte forklart seg om sin eventuelle befatning med NOKAS-ranet. I nesten samtlige forklaringer går David Toska igjen.

Toska, også kalt «Mesterhjernen», vil i dag gjøre sine viktigste trekk. Han har erkjent at han planla ranet.

Han kjemper nå for å unngå en forvaringsstraff.

Toska ble født i Bergen 18. september 1975, men flyttet sammen med sin mor til Oslo da han gikk på barneskolen. I åtteårs-alderen fikk han tilnavnet «Bergen» av skolekameratene, rett og slett fordi han kom fra vestlandsbyen.

Lese- og skrivevansker

Han vokste opp på Ullevål Hageby i Oslo. Kamerater husker ham som skoleflink, selv om han sleit med lese- og skrivevansker. Han likte matematikk, og ble tidlig opptatt av mysteriene i sjakk.

-  Han var en dyktig spiller, en av de beste i sin årsklasse. Men han ga seg ganske tidlig. Da han sluttet, hadde han nok over 1700 i rating, sier president Torstein Bae i Norges Sjakkforbund.

En av dem som har spilt en del sjakk med Toska, beskriver ham som en offensiv spiller.

-  Selv om han sluttet å konkurrere, elsker han fortsatt sjakk. Han krever mye av sine sjakkpartnere. David spiller offensivt og smart, sier vedkommende.

Imponerende

Toskas resultater fra ungdommen er imponerende. I mai 1987 deltok han i Norges Sjakkforbunds jubileumscup. Han vant klasse 11-12 år. Året etter var han på vinnerlaget i Oslo-mesterskapet for skolelag. Ullevål skole vant en klar seier med hele 29 poeng av 32.

Toska representerte Oslo Schakselskap (OSS). Resultatlistene i Aftenposten viser at han ble Oslo-mester i 1989.

I november samme år sitter Toska ved bordet under NM for ungdom. I Aftenposten kan man lese Knut Bøckmans beskrivelse fra den spennende kampen om tredje- og fjerdeplassen i klassen 13-14 år:

«Fra denne klassen skal vi se et friskt oppgjør mellom tredje- og fjerdepremievinneren, hvor sistnevnte, David Toska (ex Bergen!), beseirer Helge N. Det dreier seg her om to spillere med så store utviklingsmuligheter at de bør bli å finne i norsk elite om endel år».

Deretter deltok Toska i Oslo Schakselskaps vårturnering i 1990. Den endte med en femteplass i klasse B, den nest-beste klassen. I november 1990 deltok Toska i et av sine siste mesterskap med en 3. plass i klassen 15-16 år.

-  Mystisk gutt

Toska begynte på videregående skole på Fagerborg i Oslo, men droppet ut. I 1994 mangler det bilde av Toska i årboka.

«Dette individ fullførte aldri sine tre år på Fagerborg. Av og til dukket denne lille mystiske gutten opp på skolen for å hilse på», står det i årboka.

David Toska er bare registrert med et arbeidssted. I 1994 jobbet han en kort periode på Burger King.

Toska fikk venner i det kriminelle miljøet i Oslo. For mange ble han som en bror. Toska var spesielt nært knyttet til William Ellingsen, som ble skutt og drept på Skillebekk i Oslo. I retten har både Lars-Erik Andersen og Metkel Betew fortalt om sitt nære vennskap med Toska.

En planlegger

Toska har erkjent at han planla ranet av NOKAS-tellesentralen. I retten i dag vil han i detalj forklare hvordan han over måneder la ransplanen.

Av venner beskrives Toska som en mann «med de store planene».

-  Han har alltid drømt om det store kuppet, sier en som kjenner ham godt.

En annen mener Toska er en av de mest lojale han har møtt.

-  David er en mann som står for sine ord. Jeg tror også han allerede har begynt å planlegge sitt neste liv, hva som skal skje etter at han har sonet sin straff. David har alltid vært en planlegger.

Selv om flere av de tiltalte i dag håper på å få hjelp fra den selvutnevnte hjernen bak ranet, er det ventet at Toska ikke vil si noe om andres rolle.

I en dagbok, som Toska skrev på PC mens han var på flukt, står det:

«Dessverre kan jeg ikke utdype noe mer om rollefordelinger uten at jeg risikerer å rette en pekepinn mot noen som kanskje visste litt mer. Det er bedre for meg at noen uskyldige blir dømt enn at jeg hjelper til med at en skyldig blir dømt».

STAVANGER 2005: Den urbane fint enkeren David Aleksander Toska - oppvokst på asfalt og brustein i Bergen og Oslo - har valgt lusekofta som sitt varemerke. I retten framkommer opplysninger som vitner om så rufsete skjødeløshet at bildet av Toskva som en mesterhjerne kan slå sprekker. Toska tilstår selve ranet, men sier seg sjokkert over politimannens død