Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Toskavennens drapsmann dømt

Straffen er dermed mer enn halvert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen som skjøt David Toskas venn William Ellingsen på Skillebekk i Oslo i 2004, ble torsdag dømt til fem års fengsel for uaktsomt drap.

- Klienten min er svært lettet fordi han ikke blir domfelt for forsettlig drap. Det er mye lettere for ham å kunne leve videre når det blir slått fast at dette bare var uaktsomt. Dette viser hvor viktig det er med en jury, sier 34-åringens advokat Mona Høiness til NTB.

Tirsdag denne uken ble 34-åringen frikjent for forsettlig drap av juryen i Borgarting lagmannsrett. Han ble dømt for uaktsomt drap, og torsdag ble straffeutmålingen klar.
Mer enn halvert
Da saken ble behandlet i Oslo tingrett, ble mannen dømt til tolv års fengsel for forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Straffen er dermed mer enn halvert etter først forrige rettsrunde. I tillegg er oppreisningskravet redusert med nesten 600.000 kroner. Fratrukket den tiden mannen har sittet i varetekt, vil mannen kun måtte sone rundt tre år.

- Lagmannsretten kan sette juryens dom til side, men det gjorde de heldigvis ikke i denne saken her, sier Høiness, som ikke vil råde klienten sin til å anke dommen.

34-åringen har hele tiden hevdet at han skjøt i nødverge, og advokaten argumenterte for dette og ba om full frifinnelse under ankebehandlingen i Borgarting lagmannsrett.


Toskas venn
William Ellingsen var en av NOKAS-tiltalte David Toskas beste venner. Ellingsen ble drept natt til 7. februar 2004 utenfor en leilighet i Gabels gate i Oslo. Der deltok 34-åringen på en fest sammen med mange fra Oslos underverden, blant annet fra torpedomiljøet. På grunn av dette har lagmannsretten hatt problemer med å få tak i vitnene i saken.

34-åringen har forklart at han ble banket kraftig opp og stakk av fra festen. Litt senere kom han tilbake, denne gang med våpen.


Seks skudd
Ute på gata ble det avfyrt seks skudd som gikk gjennom en dør. Bak denne døren sto Ellingsen som ble truffet, mens andre søkte dekning og rømte ut en bakdør. William Ellingsen var én av rundt 20 personer som var med i et privat fødselsdagsselskap i leiligheten.

Fram til kort tid før millionranet ble gjennomført, hadde Ellingsen deltatt under planleggingen av ranet og hadde vært på besøk i Toskas dekkleilighet i Smeaheia i Sandnes. Hvorvidt han også hadde vært tiltenkt en rolle under selve ranet, er ikke blitt bekreftet under rettssaken.

(NTB)

HØINES: Advokat Mona Høiness vil ikke tilråde sin klient å anke. Foto: Scanpix
HØINES: Advokat Mona Høiness vil ikke tilråde sin klient å anke. Foto: Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!