Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Total fiasko for Primakov i Beograd

BEOGRAD (Dagbladet): NATO fortsetter og intensiverer bombingene av serbiske mål. Initiativet fra den russiske statsministeren Jevgenij Primakov var like mislykket som alle tidligere forsøk på å tvinge Milosevic til retrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Milosevic skal få se at hans militære kapasitet og evne til å begå folkemord skal bli ødelagt og at hans krav om å beholde Kosovo stadig undergraves. Vi er faste og bestemte i vår holdning.

Dette var president Bill Clintons kontante svar på Milosevics taktiske tilbud om at han skal være villig til å redusere sitt militære nærvær i Kosovo dersom NATO stanser sine aksjoner.

Clintons svar indikerer at USAs og NATOs linje nå er å støtte kosovoalbanernes krav på full uavhengighet og ikke bare autonomi som en del av Serbia.

Luftvernsirenene ulte over den jugoslaviske hovedstaden straks statsminister Primakov hadde forlatt Beograd etter sitt seks timer lange møte med president Milosevic i går.

Møtet i Beograd hadde på forhånd tent et visst håp om at Milosevic kunne la seg presse til en stans i overgrepene mot kosovoalbanerne. Nærmere 600000 er fordrevet fra sine hjem i Kosovo.

- Målet med NATO-aksjonene er å stanse drapene og fordrivingen av mennesker. Før vi stanser aksjonene, må Milosevic vise at han mener alvor, svarte den tyske forbundskansleren Gerhard Schröder da statsminister Primakov stanset i Bonn på veien tilbake til Moskva fra Beograd.

- Jeg er sikker på at jeg har alle de andre NATO-lederne med meg i dette synet, sa Schröder etter det timelange, kalde møtet med Primakov.