Trumps forsvarskollaps:

- Total katastrofe

Donald Trump skal ha skilt lag med advokater i forsvarsteamet sitt fordi han krevde at advokatene fokuserte på påstandene hans om valgfusk. Nå hevder flere medier at Trumps nye advokater heller ikke vil bygge forsvaret rundt ekspresidentenes påstander.

STRAFF: Kommentator Marie Simonsen om hva en riksrettdom kan bety for Donald Trump. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Riksrettssaken nærmer seg med stormskritt. Tirsdag 9. februar starter behandlingen av saken mot tidligere president Donald Trump i Senatet, og dermed vakte det oppsikt i helga da Trump plutselig skilte lag med advokater i forsvarsteamet sitt.

Totalt fem advokater trakk seg, ifølge Washington Post: Butch Bowers - etikkekspert og ekspert innen lov for valgkampanjer - og tre tidligere føderale aktorer: Deborah Barbier, Johnny Gasser og Geregory Harris, i tillegg til advokat Josh Howard.

Uenige om forsvar

Ifølge flere amerikanske medier skal årsaken til Trumps forsvarskollaps være uenighet om forsvarsstrategi.

To kilder kjent med saken sier til NBC News at minst tre advokater skilte lag med Trump etter at Han ba dem fokusere på påstandene om valgsvindel som en del av hans forsvarsstrategi i riksrettssaken.

Trump ville at hans opprinnelige team skulle argumentere for at han vant valget og videreformidle hans grunnløse påstander om at valget var rigget, skriver NBC News, som videre hevder at advokatene ikke var komfortable med å «forsterke» feilinformasjon.

Skal lede Trumps nye team

Som mange andre eldre amerikanere har gjort før ham, har USAs tidligere president Donald Trump flyttet til Florida for å tilbringe sin pensjonisttilværelse i solskinnsstaten. Reportere: Jesper Nordahl Finsveen og Vegard Kvaale. Vis mer

Seint søndag kveld ble det kjent at David Schoen og Bruce L. Castor skal lede Trumps nye forsvarsteam.

Ifølge storavisa The New York Times kommer derimot heller ikke Trumps nye advokater til å fokusere på ekspresidentenes påstander om valgfusk.

Storavisa viser til folk nær Trumps nye forsvarsteam, og skriver nå at Schoen og Castor neppe vil fokusere på påstandene om valgfusk.

- Vil ikke ta det opp

TILTALE: Riksrettstiltalen mot USAs tidligere president Donald Trump ble natt til tirsdag norsk tid formelt overlevert Senatet. Video: AP Vis mer

De to advokatene vil i stedet bygge forsvaret rundt argumentet om at en riksrettssak mot en tidlig president er grunnlovsstridig, ifølge storavisa. Et argument flere republikanere allerede har kommet med.

Avisa hevder at flere Trump-rådgivere skal ha fortalt Trump at det er «uklokt» å trekke fram påstandene om valgfusk under riksrettssaken.

- Jeg er ikke i denne saken for det, sa Schoen i et intervju med The Atlanta Journal-Constitution mandag, ifølge avisa.

Også The Washington Post skriver at Schoen har fortalt at han ikke kommer til å bygge forsvaret rundt påstandene om valgfusk.

Trump har ikke kommet noen vei med å gjenta sine grunnløse påstander om valgfusk. En rekke søksmål kom kampanjen hans heller ingen vei med. Joe Biden er innsatt som USAs 46. president og Trump flyttet ut av Det hvite hus samme dag.

- Må være forberedt

TAKKETALE: Her taler Donald Trump for siste gang som president i USA. Video: AP. Vis mer

At Trump skiller lag med advokater så nærme riksrettssaken omtaler Norm Eisen, en advokat som fungerte som medrådgiver for demokratene under Trumps første riksrettssak, som en «katastrofe».

- Dette er en total katastrofe. Dette er ekte rettssaker, selv om de foregår i Senatet, og jeg kan fortelle deg, forsvarsteamet må være forberedt på hva som kommer, sier Eisen til The Washington Post.

Han mener beslutningen tyder på at advokatene sto over for en etisk problemstilling.

- Det er mislikes sterkt å forlate en klient før en rettssak - med mindre klienten setter deg i en umulig situasjon.

Han mener advokatene ikke var villige til å utsette seg for følgene som kan komme etter å ha argumentert for Trumps falske påstander.

Annen strategi

Trump skal gjentatte ganger ha sagt at han ønsket fokus på påstandene om valgfusk og at han ønsket et mer offentlig forsvar av sine handlinger, til tross for at hans allierte og advokater har sagt han heller burde fokusere på at saken kan være grunnlovsstridig.

SISTE GANG: Donald Trump har forlatt Det hvite hus. Video: AP Vis mer

At Trump har skilt lag med sine tidligere forsvarere, skal ha vært en gjensidig beslutning, og presidenten skal ha ønsket en annen tilnærming. Trumps talsperson Jason Miller har uttalt at påstandene om at den tidligere presidenten vil fokusere på valgfusk i riksrett er «fake news».

Må svare

Trump er anklaget for å ha oppildnet til vold mot USAs regjering ved å hevde at fusk førte til at han tapte presidentvalget i november.

I tiltalen anklages presidenten for å ha bedt folk gå fysisk til verks for å hindre Senatet i å godkjenne Joe Biden som USAs neste president, og for dermed å ha bidratt direkte til stormingen av Kongressen 6. januar.

I dag har den tidligere presidenten fram til klokka 12 amerikansk tid på å svare på den rettslige innkallelsen til riksrettssaken.

BARE BEGYNNELSEN: - Vi har skapt den største politiske bevegelsen i USAs historie, sa Donald Trump i sin avskjedstale den 19. januar 2021. Video: The White House Vis mer

Innen dagen er omme skal også Representantenes hus, som fungerer som aktorat, ha levert inn sin etterforskning.

I forkant av angrepet på Kongressen, som førte til at fem personer mistet livet, holdt Trump tale for tusenvis av tilhengere. Han ba dem marsjere til Kongressen og sa «vi vil aldri gi opp og vi vil aldri erkjenne valgtap».

Trump beskrives i tiltalen som en trussel mot rikets sikkerhet, demokrati og grunnlov mens han var president. Blir Trump funnet skyldig, er det for seint å avsette ham ettersom han allerede har gått av. Men det kan holdes en ny avstemning der resultatet kan bli at han nektes å stille til valg for all framtid.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer