Total måneformørkelse i kveld

I kveld kan en total måneformørkelse sees over hele landet. Benytt sjansen, for det er flere år til neste gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hele er synlig fra klokka 19.15 i kveld og frem til 23.30. Selve formørkelsen varer i drøyt en time mellom 20.49 og 21.51.

Måneformørkelsen går gjennom tre faser. Først vil månen gå inn i jordens halvskygge, og sakte men sikkert forme seg som en månesigd. Deretter blir den helt dekt av jordens skygge.

- Da får månen et rødt eller gråelig skjær fordi lysstrålene fra sola bryter med jordens atmosfære, sier stipendiat Knut Jørgen Røed Ødegaard ved Astrofysisk institutt på Universitet i Oslo.

Etter formørkelsen vil månen igjen få et sigdformet utseende, men da i motsatt fase av hva den var før den ble dekket av jordens skygge.

Tilbyr teleskop

Opplevelsen er helt gratis, men begivenheten kan oppleves i mer ordnede former for de som ønsker det. Norsk Astronomisk Selskap arrangerer treff på Tryvann i Oslo fra klokken 19.00 i kveld. Her vil skuelystne få informasjon fra hobby-astronomer, og det vil være mulig å få observere månen gjennom oppstilte teleskoper. I tillegg til formørkelsen vil de bli muligheter for å se Saturns ringer, Jupiters store måner og kanskje Jupiters skybelter.

Det er også mulig at de frammøtte vil få se noen stjernehoper, galakser og Oriontåken, som regnes som en stjernefabrikk hvor både stjerner og planeter blir dannet. Meteorologene har meldt oppholdsvær over Østlandet, slik at utsiktene for å se noe er gode.

Også i Vestfold er det planlagt arrangementer i regi av Deep Sky Exploration. Møtested vil være NOVA-observatoriet i Gåsåsen ved Hvarnes. Oppmøte er ved 19-tida.

Det er lenge til neste totale måneformørkelse som er synlig fra Norge. Neste gang er 9. november 2003, og da skjer det midt på natten da de fleste sover.

<B>SJELDENT SKUE: </B> Formørkelsen varer i drøyt en time mellom 20.49 og 21.51.