Total seier for de konservative i Spania

Søndagens valgthriller endte med fullstendig seier for det konservative Folkepartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De ferskeste målingene viste like før klokken 01 at Folkepartiet får 183 av 350 seter i nasjonalforsamlingen. Da var 98,9 prosent av stemmene talt opp. Det gir Folkepartiet rent flertall, noe som gjør at de kan fortsette ved makten uten å måtte leve på småpartienes nåde.

Statsminister Jose Maria Aznar (47) er dermed klar for en ny fireårs-periode med økt makt. Han tolker seieren som en støtte til å innføre mer markedsøkonomi. Han gir sin økonomiske politikk æren for Spanias sterke vekst de siste årene, og nedgangen i arbeidsledigheten.

- Vi skal fullføre politikken vi startet for fire år siden, strålte Anzar søndag kveld.

Vant på sluttspurten

Sosialistpartiets leder går av etter søndagens valgthriller. Meningsmålingene før valget viste tilnærmet dødt løp mellom Folkepartiet og sosialistene. Etter hvert som stemmene ble talt opp, økte bare de konservatives ledelse.

Sosialistlederen Joaquin Almunia kastet inn håndkleet søndag kveld.

- Jeg erkjenner denne triumfen, Aznar har vunnet et flertall blant de spanske velgerne, sa en slagen Almunia, som direkte i TV fortalte at han hadde tatt beslutningen om å gå av og at den er ugjenkallelig.

Vil ha mer

Folkepartiets Anzar kom til makta da han slo ut den populære sosialistiske statsministeren Felipe Gonzalez i 1996. Anzars tilhengere feiret gigantseieren utenfor valghovedkvarteret i Madrid med slagordet «Vi vil ha mer», og viste til framgangen i Spania under de konservatives ledelse. Til tross for høy arbeidsledighet er mange fornøyde med tingenes tilstand, og ledigheten er på vei ned.

Venstresida faller etter

Høyrebølgen i Spania har ikke bare rammet sosialistene som ser ut til å miste 16 representanter. Det forente venstre under kommunistenes ledelse ligger an til å minke fra 21 til 8 seter i nasjonalforsamlingen.

Valgeksperter forklarer noe av venstresidas tilbakegang med den dårlige valgdeltakelsen. En annen faktor er at velgerne har problemer med å skille de to hovedpartiene.

En eldre kvinne i et valglokale i Madrid betrodde journalisten fra det svenske nyhetsbyrået TT at det absolutt er bedre å leve i et demokrati enn under Francos diktatur.

- Jeg har det bra nå. Jeg ser ingen forskjell på partiene. Men jeg stemte på Folkepartiet i alle fall, sier hun.

Fryktet basker-terror

Det er sjette gangen spanierne velger ny nasjonalforsamling siden diktator Francisco Francos død i 1975. 34 millioner mennesker har stemmerett, og selv om færre enn sist tok turen til valglokalet, kalte en TV-kanal søndagens demokratiske øvelse for en «valgfest». Stemningen var god og avslappet i Madrid, og stort sett også i den urolige baskerregionen i nord.

Men de baskiske separatistenes voldelige aksjoner har kastet skygger over innspurten til valget. Spansk politi og sivilgarden har vært i høy beredskap før valget, og mer enn 106,|000 mannskaper sørget for sikkerheten i valglokalene på selve dagen.