Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Total sikkerhetssvikt

Ingen av sikkerhetssystemene i Oslofjordtunnelen mellom Drøbak og Hurum fungerte. Tunnelen ble i dag fylt med vann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen av sikkerhetssystemene virket som de skulle, og dermed kunne vannet stige i mange timer, kanskje dager, uten at det ble oppdaget før en bil fikk vannplaning og havnet i tunnelveggen i dag morges.

- Dette skulle ikke kunne skje og vi er bekymret, sier seksjonsleder i Statens vegvesen region Øst, Lars Erik Hauer, til NTB.

Han sier det vil bli nedsatt en gruppe for å gå gjennom alle sikkerhetsrutiner straks tunnelen er tømt for vann og trafikken igjen kan gå som normalt.

- Alt sviktet

Hauer sier pumpene ble reparert torsdag ettermiddag. Hva som er skjedd siden den tid, vet han ikke.

Normalt skal en pumpe automatisk erstatte en annen hvis den stopper. Det skal vi få melding om. Det vi nå vet er at alle har stanset uten at det kom noen form for melding fra tunnelen.

- Men enda verre er det at selve alarmsystemet også sviktet. Hvis vannet av en eller annen grunn stiger over et bestemt nivå, skal alarmen gå. Det skjedde ikke. Vi fikk således en dobbelt svikt, sier Hauer som er bekymret for hvilke virkninger dette kan få for folks tillit til ferdsel i tunneler.

På spørsmål om videoovervåking nå er blitt mer aktuelt, sier Hauer at den sikkerhetssvikten som man har hatt handler om noe langt alvorligere enn videoovervåking.

Åpnes søndag?

Han mener pumpene kan ha sviktet fra ett eller annet tidspunkt etter torsdag ettermiddag da de ble reparert.

Vannet har så steget gradvis. Det har med andre ord ikke vært noen fare for at tunnelen brått skal fylle seg. Systemet er slik at det siger jevnlig sjøvann inn i bunnen som så tømmes løpende - i hvert fall så lenge pumpene fungerer.

Hauer sier Statens vegvesen nå må prioritere å tømme tunnelen i løpet av kvelden og natta. Han kan ikke si noe sikkert om når trafikken igjen kan gå gjennom tunnelen, men det tidligste er i løpet av søndagen.

- Allerede neste uke starter vi så en gjennomgang av alle sikkerhetsrutiner etter at vi forhåpentlig har funnet ut årsaken til at alle sikkerhetssystemer sviktet, sier Hauer.

(NTB-Einar Olsen)