Totalforbud mot Keiko-kos

I løpet av dagen vil det vil bli forbudt for folk å oppholde seg nermere spekkhoggeren Keiko enn femti meter. Det vil bli forbudt å gi den mat eller noen form for oppmerksomhet. Dersom Keiko dukker opp ved siden av båter i norske fjorder, må båt og folk fjerne seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske myndigheter griper på denne måten inn for å gi Keiko fred og mulighet til å klare seg selv. Målet er både å tilfredsstille dyrevernere og hvalentusiaster som kjemper for Keikos liv, og Keiko selv, som tydelig viser noe unormal hvaladferd etter mange år i fangenskap. Dermed vil en hval for første gang bli sjefen i hvalfangernasjonen Norges fjorder.

Statens dyrehelsetilsyn vil i dag etter all sannsynlighet fatte vedtak om at en 50 meters sone rundt spekkhoggeren Keiko er forbudt for mennesker.

Vedtaket vil etter det Dagbladet erfarer bli offentliggjort på et folkemøte i Halsa kommune på Nord-Møre i dag klokka 17.00.

Skal ikke lide

- Vedtaket vil bli fattet i dag hos distriktsveterinæren. Den skal være et signal til folk om la Keiko være i fred. Vedtaket fattes etter dyrevernslovens paragraf 2, om at ingen dyr skal lide i utrengsmål, sier fylkesveterinær Ivar Røn i Møre og Romsdal.

- Vi har sagt at folk har forbud mot å oppholde seg innenfor en avstand av femti meter nær Keiko. Han skal ikke fores med mat, og skal ikke forstyrres av nærgående trafikk. Målet er å få Keiko til å finne næringa si sjøl, og får han slengt til seg mat, vil det bli vanskelig å få ham tilbake et normalt liv. Han er jo en spesiell krabat, som ikke oppfører slik hvaler vanligvis gjør, sier Røn til Dagbladet.no.

- Det betyr ikke at folk ikke kan se på Keiko fra land, men de må gjøre det på avstand, og kan ikke gå ut i fjæra eller på brygga å fange hans oppmerksomhet. Dersom folk er ute i båt, og Keiko kommer opp til båtsida, så må de fjerne seg. Dersom folk stimler sammen rundt den på brygger eller liknende, vil de bli bedt om å fjerne seg, sier fylkesveterinæren.

Politi-jobb

Det blir lensmann Per Ingen Vatten som skal passe på at nordmøringer, verdenspressen og andre interesserte skal holde seg unna Keiko.

- Vedtaket er ikke fattet ennå, så vi vet ennå ikke hva vi skal forholde oss til. Men blir det fattet, vil folk bli oppfordret til å holde seg borte fra Keiko, og vedtaket vil være et signal om å gi ham ro. Jeg tror det ville blitt en travel jobb å holde døgnvakt rundt Keiko, og det har vi neppe kapasitet til, sier Vatten til Dagbladet.

- Vi har bestemt oss for at han skal bli i Norge i vinter, om han da ikke plutselig skifter mening og svømmer frivillig ut av fjorden og bort fra Norge, sier Fernando Ugarte i Keikos venneforening, Ocean Futures, til Aftenposten.

Han er bekymret for at kjendisen har pådratt seg en forkjølelse, men sier det ikke er spesielt farlig for en spekkhugger.

- Vi skal gi Keiko mer plass, slik at han lettere kan finne mat selv. Vi venter fortsatt noen dager før vi eventuelt begynner å fôre ham, sier Ugarte.

anders.hagen@dagbladet.no

FORBUDT: Heretter blir det forbudt å oppholde seg så nær Keiko.