Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Totalfredede svaner skutt med rifle på Jæren

Provoserende og trist, sier Statens naturoppsyn.

 TOTALFREDET:  To totalfredede sangsvaner ble nylig funnet skutt med rifle i Brusand i Rogaland. - Provoserende og trist, sier Statens naturoppsyn. FOTO: KNUT HENRIK DAGESTAD, SNO.
TOTALFREDET: To totalfredede sangsvaner ble nylig funnet skutt med rifle i Brusand i Rogaland. - Provoserende og trist, sier Statens naturoppsyn. FOTO: KNUT HENRIK DAGESTAD, SNO. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

To totalfredede sangsvaner er blitt skutt med rifle ved Brusand sør på Jæren. Statens naturvernoppsyn er skuffet over at folk ikke respekterer loven.


Her kan du lese hele oversikten over truede fugle-, dyre- og plantearter i Norge - den såkalte rødlista oppdert pr. desember i fjor.


En gårdbruker i området ved Brusand fant nylig to døde sangsvaner på jordet sitt. Dagen før hadde han sett begge svanene i tilsynelatende fin form, beitende i det samme området.

Han kontaktet Statens naturoppsyn i Stavanger, som røntgenfotograferte svanene og sendte dem til obduksjon hos Statens veterinærinstitutt.

Obduksjonsrapporten er nå klar, melder Stavanger Aftenblads nettutgave.


Rifleskudd


- Som vi mistenkte, er svanene skutt. Det ser ut til at et rifleskudd har gått tvers gjennom svanene. Vi har funnet inngangshull og utgangshull for prosjektilet, og obduksjonen bekrefter at dødsårsaken er de store indre skadene som følge av dette, sier Knut Henrik Dagestad i Statens naturvernoppsyn.

Sangsvanen er en sjelden og totalfredet hekkefugl i Norge.

På grunn av den uvanlig kalde vinteren har mange sangsvaner omkommet på Jæren og i Sør-Norge i vinter. 


-Trist og provoserende


Dagestad synes det er trist at disse to svanene møtte en slik skjebne etter å ha overlevd en hard vinter.

- Det er både trist og provoserende at noen tar seg til rette på denne måten uten den minste respekt for naturmangfoldet rundt oss, og de lover som er laget for å ta vare på naturen, sier han.

(NTB).


 MASSAKRE:  En jegerr ble i 2008 tatt for å ha skutt sju totalfredede brushaner på Jæren- Fuglen er totalfredet og nå utryddet i Rogaland. Jegeren sa han trodde det var heilo, som også er totalfredet. Han slapp emd en bot på mellom 10 000 og 20 000 kroner og inndragning av våpenlisens. - Det er avdekekt en helt uakseptabel jaktkultur hos noen eprsopner på Jæren. Også andre totalfredede fugler som toppdykker, gluttsnipe, knoppsvane og storspove er er skutt, sier rådgiver Knut Henrik Dagestad i Statens naturoppsyn. FOTO: SNO.
MASSAKRE: En jegerr ble i 2008 tatt for å ha skutt sju totalfredede brushaner på Jæren- Fuglen er totalfredet og nå utryddet i Rogaland. Jegeren sa han trodde det var heilo, som også er totalfredet. Han slapp emd en bot på mellom 10 000 og 20 000 kroner og inndragning av våpenlisens. - Det er avdekekt en helt uakseptabel jaktkultur hos noen eprsopner på Jæren. Også andre totalfredede fugler som toppdykker, gluttsnipe, knoppsvane og storspove er er skutt, sier rådgiver Knut Henrik Dagestad i Statens naturoppsyn. FOTO: SNO. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!