Totalindeksen under 1.300

Etter en liten opptur fra starten har totalindeksen startet på ny nedtur. Oslo Børs var klokka 11.45 ned drøyt 1 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo Børs holdt bemerkelsesverdig godt stand fra morgenen av fredag. Både på London- og Stockholmsbørsene pekte pilene nemlig kraftig ned fra starten, men Oslo Børs var lite påvirket.

Klokken 11.45 er FTSE-100 ned snaut 2 prosent, mens generalindeksen i Stockholm kan vise til en nedgang i samme størrelsesorden. I London er det blant annet Vodafone som tynger, mens Ericsson og Nokia er ned henholdsvis 6,5 prosent og 4 prosent i Stockholm.

Rundt klokken 11.45 er totalindeksen på Oslo Børs ned 1,1 prosent til 1.297 poeng. På hovedlisten er det etter snaut to timers handel omsatt aksjer for i underkant av 800 millioner kroner.

RCL stiger igjen etter syv sammenhengen dager med nedtur. Kursen har i denne perioden falt med hele 15 prosent.

Fredag stiger RCL etter en opptur for cruise-aksjene i USA i går, men Oslo Børs klarer likevel ikke å følge helt opp. Omregnet slutturs i USA var 214 kroner, mens RCL nøyer seg med en oppgang til 208 kroner. Det er omsatt aksjer i RCL for 125 millioner kroner.

Merkantildata faller med hele 6,1 prosent til 32,40 kroner. Aksjen er nummer fire på omsetningslisten med aksjer for snaut 60 millioner kroner omsatt.

WM-Data faller markert på Stockholmsbørsen og er en av taperne der, men det kan også være at resultatvarselet fra Compaq skremmer. Investorene burde imidlertid skjønt lunta da Intel kom med sitt resultatvarsel for kort tid tilbake. Intel leverer tross alt til blant annet Compaq.

Det ville ikke være unaturlig med spekulasjoner rundt kvartalstallene til Merkantildata heller, ettersom det i verden rundt selskapet har haglet med resultatvarlser.

Opticom faller også markert fredag, og sammen bidrar de to indekstunge selskapene til å sende IT-indeksen ned med 1,5 prosent.

Et kursfall på 5,1 prosent til 139 kroner for Eltek bidrar også til indeksfallet. Eltek ble ikke nevneverdige rammet av resultatvarselet fra Nextel i går, og selv om Eltek-sjefen Morten Angelil overfor nyhetsbyrået TDN Finans torsdag forsøker å roe ned investorene, legger nok de samme investorene fredag mer vekt på at telekomaksjene får juling.

Heller ikke offshore klarer å redde det norske aksjemarkedet fredag. Oljeservice sektoren falt markert i USA i går etter at lagertall og nedjusterte etterspørselsprognoser fra Det internasjonale energibyrået (IEA) denne uken har roet ned fryktern for kortsiktig tilbudsskvis.

For øvrig starter OPEC-møtet i Wien i dag. Oljeministrene har offisielt ikke blitt enige om noe produksjonskutt. Det er imidlertid ventet et kutt på 1-1,5 millioner fat per dag.

Oppdrettskaksjene er også under press etter at norske medier fredag skriver at EU kan stoppe import av norsk fisk som svar på norsk importforbud på landbruksvarer.

Pan Fish er ned 3,7 prosent til 65 kroner, mens Fjord Seafood er ned 4,4 prosent til 41,10 kroner.

I USA kan det fredag ligge an til et realt heksehyl. I aksjemarkedene i USA er det innløsning av brede opsjoner og futures samt opsjoner på individuelle aksjer - såkalt «triple witch» - og det pleier som regel til å føre til betydelige kursbevegelser.