- Totalitært at leger må gå god for statlig abortpolitikk

Knut Arild Hareide krever nye abortregler i ny regjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KrF-lederen gjorde det under Dagbladets partiledergrill klart at han vil ha gjennomslag for ny abortpolitikk, om KrF skal inn i en borgerlig regjering.

- Samvittighetsspørsmål - Det er et samvittighetsspørsmål om leger kan reservere seg mot å gjennomføre abort. Det er det noe totalitært ved at alle leger i dag må gå god for statens abortpolitikk, sier Knut Arild Hareide til Marie Simonsen og Martin Aurdals partiledergrilling under Dagbladets diektesendinger foran Stortinget.

- Her vil Høyre ikke støtte oss, men Frp har nå snudd. Dette er noe som vi kommer til å ta opp som tema i forhandlingene, sier Hareide.

- KrFs viktigste kamp på abort er å få ned antallet aborter i året, sier han, og viser til at det i året er omtrent 15 000 abortinngrep.

Utelukker Ap Hareide gjør det klart at han ikke ser for seg noe Ap-samarbeid etter valget. Faktisk utelukker han et samarbeid med Jens Stoltenbergs parti også i 2017.

- Nei, vi har en langsiktig plan med det vi gjør nå. Vi vil inn i regjering på ikke-sosialistisk side.

Hareide fikk også spørsmål om han tror sentrum kan gjenoppstå i norsk politik, og om han savner Senterpartiet. På det svarte han følgende:

- Jeg savner Sp. Jeg tror de hadde vært bra om sentrum var samlet.

Men Hareide vil ikke bli tydeligere på om KrF kan finne på å sitte i regjering med Frp.

- Det vi sier det samme som for et år siden: Vi kan garantere at vi skal bidra til en ny regjering, men på grunn av politisk avstand er det lite sannsynlig med en fireparti regjering, sier han.

- Slåss for fedrekvoten KrF-leder Knut Arild Hareide har nettopp blitt pappa. Det gjør åpenbart inntrykk på familiepolitikken. Nå lover han å ta kampen for fedrekvoten om de får muligheten i forhandlinger med de andre borgerlige partiene.

- Jeg har ikke forstått viktigheten av fedrekvoten faktisk før jeg ble pappa. Her står KrF og jeg samlet at vi skal beholde fedrekvoten, sier Hareide.

Pappasang I en liten bursdagsgave til KrF fikk partilederen «Pappasangen» fra artist og komiker Jon Niklas Rønning. I sangen tok Rønning for seg mange prinsipper han skulle holde som pappa. Et av dem var å ikke skrive en pappasang..

Så gjenstår det å se om KrFs pappa greier å holde på prinsippene sine om han får med seg KrF inn i en borgerlig regjering.