Totalslakt av Erikssons anbudsplan for attføringsbedrifter

NHO, LO, funksjonshemmedes organisasjoner og store deler av Kommune-Norge vender tommelen ned for Frp-statsrådens forslag.

HVA GJØR HAN?: Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) har på offensivt vis tatt til orde for anbudsutsetting av attføringstiltak, og har sendt ut forslag om forskriftsendring. En overveldende andel av høringsuttalelsene er negative. Nå spørs det hva arbeidsministeren gjør. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
HVA GJØR HAN?: Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) har på offensivt vis tatt til orde for anbudsutsetting av attføringstiltak, og har sendt ut forslag om forskriftsendring. En overveldende andel av høringsuttalelsene er negative. Nå spørs det hva arbeidsministeren gjør. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En arbeidsminister har som regel lite spillerom når LO, NHO og aktuelle interesseorganisasjoner danner felles front.

I tillegg har det kommet kritiske svar fra en stor andel av kommunene som innen fristen 4. august hadde besvart arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) høringsrunde om sammenslåing og konkurranseutsetting av attføringstiltak.

Forslagene til Eriksson vil uansett kunne gjennomføres ved forskriftsendring - og trenger derfor ikke stortingsbehandling. Men det skjer likevel ikke uten kamp:

- Dette er tynt av departementet. Det ligner venstrehåndsarbeid, tordner direktør i Attføringsbedriftene i NHO, Johan-Martin Leikvoll, som undrer seg over hvorfor denne saken kjøres nå, og ikke i den varslede stortingsmeldingen til høsten.

- Regjeringen må lytte - Noen er positive. Men sett under ett er høringssvarene ekstremt entydige: For det første er det massiv motstand mot å anbudsutsette. For det andre er det mange veldig kritiske til forarbeidet departementet har gjort i denne saken - også de som måtte være positive til mer konkurranseutsetting. Det vil sjokkere meg dersom regjeringen ikke lytter til tilbakemeldingene, sier Leikvoll.

Eriksson har gått høyt og hardt ut med hvordan han og regjeringen vil endre det norske arbeidslivet. I sommer har debatten rast om Erikssons forslag til å slå sammen og konkurranseutsette attføringstiltak.

Enkelte er positive, som hovedorganisasjonen Virke. Imidlertid får selve forslaget, men også forarbeidet, slakt av flere. I uttalelsen fra LO heter det blant annet:

«Evalueringslitteraturen gir ikke støtte for at de forhåndsgodkjente virksomhetene leverer kvalitativt dårligere, dyrere eller mindre innovative tjenester enn andre leverandører. Vi kan heller ikke se at de to rapportene som det vises til støtter opp om et behov for mer anbudsutsetting. Sitatene som brukes som argumenter er tatt ut av sin sammenheng.»

- Fare for færre i arbeid NHO Attføringsbedriftene er enda krassere i sin uttalelse:

«I høringsnotatet tas det hverken hensyn til teoretisk innvendinger eller internasjonale erfaringer knyttet til bruk av anbud for arbeidsmarkedstjenester som vi antar burde være kjent for departementet. Videre tillempes en svært elastisk tolkning av de begrensede norske evalueringsresultatene som finnes.»

- Jeg slipper gjerne til private, men ikke i et anbudssystem på et felt som dette. I et anbudssystem må det være krav om armlengdes avstand mellom Nav og bedriftene. Systemet dette fungerer på i dag, er avhengig av tett samarbeid og fleksibilitet. I verste fall vil færre komme i arbeid med forslaget til arbeidsministeren. Han må i så fall gjøre det på en mer opplyst måte enn dette, sier Leikvoll.

Statssekretær Kristian Dahlberg Hauge skriver følgende i en e-post til Dagbladet:

«Vi har sendt dette forslaget på høring fordi vi vil forenkle en til dels overlappende tiltaksstruktur og fordi vi trenger flere talentutviklere for å få flere i jobb. Vi går nå gjennom høringssvarene, og vil konkludere etter dette.»