Totalslakt av sikkerheten i regjeringskvartalet

Statsråd Rigmor Aasrud og regjeringa får ansvaret for grove mangler på sikkerhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Men også Statsministerens kontor, Justisdepartementet og PST har ansvaret for bygningene og menneskene i regjeringskvartalet, skriver kommisjonen.

Totalslakt Kommisjonen slakter i sin rapport regjeringens manglende oppfølging av Politidirektoratets sikringstiltak fra en rapport allerede 2004 om hva som må sikres i regjeringskvartalet. Tiltakene mener kommisjonen kunne ha forhindret et terrorangrep eller redusert skadeomfanget av terrorangrepet 22.juli.

Verken Fornyings- og administrasjonsdepartementet, Statsministerens kontor eller Justisdepartementet gjorde jobben de var satt til med å sikre forholdene i regjeringskvartalet, ifølge rapporten.

- Det (har) ikke vært en styring, oppfølgning og kontroll av gjennomføringen av sikkerhetsprosjektet fra administrativ og politisk ledelse i FAD i samsvar med det som var forventningene fra regjeringen. Gjennomgangen har videre vist at der SMK ikke fulgte opp, var det få andre i den politiske eller administrative ledelse som engasjerte seg, skriver kommisjonen.

- FAD sviktet Statsråd Rigmor Aasruds departementet får regelrett slakt for sin sviktende oppfølging av sikkerheten.

- Idet styring og ledelse fra FAD sviktet, har det for kommisjonen også vært viktig å se nærmere på hvorfor ikke SMK og/eller JD som begge hadde tilhold i høyblokka i større grad fulgte opp og var pådriver i gjennomføringen.

- Med tanke på læring har kommisjonen derfor sett nærmere på hvorfor ikke implementeringen av tiltakene fikk et sterkere engasjement fra politisk og administrativ ledelse i FAD. Hvorfor ble et prosjekt som i begynnelsen ble framhevet som så viktig å prioritere, både av de med kunnskap om sikkerhet og beredskap og av regjeringen, ikke i større grad prioritert? spør kommisjonen.

Forsto ikke alvoret Hovedårsaken på den fatale sviktende interessen mener kommisjonen skyldes at «budskapet som ble formidlet i POD-rapporten om regjeringens sårbarhet og behovet for økt sikring, ikke reelt sett var sunket inn hos mange».

- Med en større erkjennelse av risikoen framstår det som lite sannsynlig at et prosjekt som så klart viste en uakseptabel sårbarhet, skulle ta over sju år å gjennomføre, står det i rapporten.

Kommisjonens konklusjon om sikkerheten i regjeringskvartalet er nedslående:

- Det var ingen som utover i prosjektet hadde en oppfølgning eller kontroll som ga prosjektledelsen gjennomføringskraft og incentiver til tidsbesparende tiltak, der problemer og hindre etter hvert forsinket gjennomføringen.

Simulerte bombe i Grubbegata Allerede i 2001, tok nåværende regjeringsråd, Nina Frisak,  initiativ til å vurdere sikkerheten i nettopp regjeringskvartalet. To år etterpå ble det simulert flere bilbomber i nettopp Grubbegata.

- Dette er skremmende likt skadeomfanget 22/7. (..) Plasseringen var nesten identisk med plasseringen av bilbomben 22/7. Virkningene ble beskrevet slik: «Bygget vil [....] få kraftige skader i et slikt scenario først og fremst på fasaden og de nederste etasjene. Personell som oppholder seg i de nederste etasjene vil ha liten mulighet til å overleve et slikt scenario», skriver kommisjonen.

Likevel ble det ikke fattet et vedtak om å stenge av Grubbegata i 2010. Ett år før Anders Behring Breivik parkerte bombebilen foran inngangspartiet til Høyblokka. Men verken midlertidige løsninger eller de vedtatte tiltakene på plass i gata 22.juli i fjor.

Høyre-leder Erna Solberg reagerer kraftig på 22. juli-kommisjonens redegjørelse om sikkerheten i Regjeringskvartalet.

- Rapporten har avslørt en total ansvarspulverisering, sier hun.

- Levende skjold Heller ikke sikkerheten ved selve vaktsentral var i nærheten av å være god nok. Da bomben gikk av 22.juli var det syv sikkerhetsvakter på jobb i regjeringskvartalet.

- I samtale med kommisjonen har sikkerhetsvaktene i tillegg forklart at de verken hadde utstyr eller trening for å håndtere en slik hendelse, og at de følte seg som «levende skjold». De to operatørene som betjente vaktsentralen, hadde, slik kommisjonen ser det, ingen forutsetninger for å kunne varsle om angrepet, ei heller søke å evakuere byggene, før bomben gikk av, skriver kommisjonen og skryter av innsatsen fra vaktsentrale, som blant annet fortsatte å betjene sentralen etter at bomben gikk av.

- De ga raskt politiet verdifull informasjon om bilen og gjerningsmannen.

Bevilget ikke penger I rapporten framkommer det også at vaktsentralen var sterkt utdatert.

- I sentralen var det per 22/7 en vegg med 16 skjermer, hvor tilsvarende mange bilder kunne være oppe samtidig. Skjermene var ikke justerbare, og kunne ikke følge objekter som beveget seg. Sentralen hadde også to arbeidsmonitorer hvor bilder kunne hentes ned, zoomes inn og ut, og spoles fram og tilbake. Ved hjelp av skjermene og de to arbeidsmonitorene skulle sikkerhetsvaktene overvåke om lag tre hundre kameraer.

I 2007 ble forslag om å bidra med penger til ny og oppdatert vaktsentral avslått av FAD.

Liten kultur for sikkerhet Kommisjonen kan gjennom egne undersøkelser avsløre en manglende sikkerhetskultur i regjeringskvartalet.

- Vi har hørt om departementsansatte som åpenbart har blitt irritert fordi de har måttet vise identifiseringsbevis. Vi har hørt om gjentatte ulovlige parkeringer utenfor høyblokka, ut fra praktiske hensyn, og at ansatte i sikkerhetstjenesten er gått lei av å peke på svakheter i sikkerhetsregimet, står det i rapporten.

Knallhard dom Dommen fra kommisjonens rapport er hard, særlig på to punkter:

• Angrepet på regjeringskvartalet 22/7 kunne ha vært forhindret gjennom effektiv iverksettelse av allerede vedtatte sikringstiltak.

• Myndighetenes evne til å beskytte menneskene på Utøya sviktet. En raskere politiaksjon var reelt mulig. Gjerningsmannen kunne ha vært stanset tidligere 22/7.

Dagbladet har laget en oversikt over meldingene politi og helse fikk. Se grafikken her.

Denne grafikken viser hva som skjedde 22.juli.

SLAKT AV SIKKERHETEN: Alexandra Bech Gjørv og resten av kommisjone er ikke nådig i sin kritikk av den manglende sikkerheten i regjeringskvartalet. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
SLAKT AV SIKKERHETEN: Alexandra Bech Gjørv og resten av kommisjone er ikke nådig i sin kritikk av den manglende sikkerheten i regjeringskvartalet. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer