MANGE ER MISFORNØYD:  41 prosent mener at Frps landbruks- og matminister Sylvi Listhaug gjør en dårlig jobb, ifølge en Ipsos-MMI-måling. Her er hun avbildet påFrps landsmøte i 2014. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
MANGE ER MISFORNØYD: 41 prosent mener at Frps landbruks- og matminister Sylvi Listhaug gjør en dårlig jobb, ifølge en Ipsos-MMI-måling. Her er hun avbildet påFrps landsmøte i 2014. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Totalslakt for Listhaug

Hele 41 prosent mener at Sylvi Listhaug takler jordbruksoppgjøret dårlig. Men hun har full støtte blant egne velgere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mai-målingen som Ipsos MMI gjennomførte for Dagbladet denne uka, svarer 47 prosent av de spurte at landbruks- og matminister Sylvi Listhaug har håndtert jordbruksoppgjøret på en dårlig måte. 28 prosent svarer middels, 10 prosent svarer vet ikke, mens bare 15 prosent mener hun har håndtert saken godt.  

Tøff i trynet - Jeg syns dette er slett arbeid av Sylvi Listhaug. Jeg kan ikke huske verre, sier Geir Pollestad, landbrukspolitisk talsperson i Senterpartiet.

- Jeg registrerer en statsråd som er veldig opptatt av å være tøff i trynet i avisene og på TV, men som ikke behersker det å være statsråd inne i stortingssalen, og det er der makta til syvende sist ligger, fortsetter Pollestad.  

Hjemme best I Ipsos MMI-målingen svarer 17 prosent at Sylvi Listhaug generelt gjør en god jobb som landbruks- og matminister, mens 41 prosent mener Frp-statsråden gjør en dårlig jobb. Blant rødgrønne velgere synes nesten ingen at Listhaug gjør en god jobb, mens et flertall av Frp-velgerne er fornøyde.

- Sylvi Listhaug er en polariserende figur som mange har sterke meninger om, men hun nyter stor tillit hos sine egne velgere, som nok opplever at hun gjennomfører den landbrukspolitikken Fremskrittspartiet har ønsket seg, sier valgforsker Johannes Bergh.    

Svak forankring Knut Storberget, Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsperson, er lite imponert over Frp-statsrådens håndtering av bøndenes krav.

- Det står under enhver kritikk. Så lite forankret i Stortinget, samtidig som man legger inn elementer i dette som krever en helt annen politisk behandling enn et jordbruksoppgjør. Så bruddet i forhold til forhandlingsinstituttet ligger egentlig der, og da er det mitt håp at vi kan klare å få til en prosess i Stortinget som kanskje tar sikte på å sende saken tilbake og får nye forhandlinger med noen nye rammer, sier Knut Storberget.  

Klønete Geir Pollestad er overrasket over at statsminister Erna Solberg ikke sørger for en ryddigere prosess.

- Den måten Sylvi Listhaug og regjeringen har håndtert dette på er så ubeskrivelig klønete. Plutselig får man høre at de sitter og forhandler mens proposisjonen ligger i trykkeriet. Frp burde jo ha sjekket ut dette med KrF og Venstre før en startet forhandlingene med bondeorganisasjonene. De burde ha sørget for et flertall i Stortinget i ryggen. Eller i hvert fall avklart at de ikke har det, sier Geir Pollestad.   

Totalslakt for Listhaug