Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Totalt 74 land utsatt for cyberangrep - ber om penger for å åpne pc-er

- Krever 300 dollar.

ANGREP: Den britiske helsetjenesten NHS opplever problemer med IT-systemene som de mener kan være et cyberangrep. Foto: Reuters / NTB Scanpix
ANGREP: Den britiske helsetjenesten NHS opplever problemer med IT-systemene som de mener kan være et cyberangrep. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SISTE: Like etter klokka 19.30 melder Aftonbladet at også Sverige skal være utsatt for cyberangrep.

Etter hva Dagbladet erfarer er også norske selskaper med servere i utlandet rammet av angrepet. Det skal være snakk om «ransomeware» - en programvare som hindrer eieren av datamaskinen tilgang til maskinen, og som krypterer filene og ber om penger for å dekryptere dem igjen.

- Vi jobber mest med kritisk infrastruktur og samfunnsstruktur og der har vi ikke fått beskjed om noen angrep ennå. Både norske selskaper og enkeltpersoner kan være rammet, men vi har altså ikke fått beskjed. Vi står klare til å hjelpe dersom noe skulle bli kritisk rammet. Vi følger med i alle sektorer, blant annet sykehus, kraf og tele. Dette er sannsynligvis økonomisk kriminalitet, og det er ingen garanti for at det skal ramme en sektor heller enn en annen, sier Håkon Bergsjø, seksjonssjef i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), til Dagbladet.

- 45 000 angrep

Ifølge BBC er Storbritannia, USA, Kina, Russland, Spania, Italia, Vietnam og Taiwan blant landene som er rammet. Det er det Russland-baserte sikkerhetsselskapet Kaspersky som mener å ha oppdaget programvaren i 74 ulike land.

Costin Raiu, direktør for Kasperky Labs analyse- og forskningsteam, skriver på Twitter at de har oppdaget mer enn 45 000 angrep av ransomware i 74 ulike land rundt om i verden.

Statsminister Theresa May sier også at angrepet mot Storbritannia er del av et større, internasjonalt angrep. Hun opplyser også at det ikke finnes beviser for at pasientdata er kompromittert, skriver Sky News.

Fredag kveld melder det russiske nyhetsbyrået Tass at også Russlands innenriksdepartement er rammet av dataangrep.

- Rundt 1000 infiserte datamaskiner, under 1 prosent av departementets datamaskiner, ble sperret, sier departementets talskvinne Irina Volk, ifølge nyhetsbyrået Tass, skriver NTB.

Volk sier departementets servere ikke er rammet. Det er datamaskiner med Windows som operativsystem som er angrepet, opplyser departementet.

Rammet helsetjenesten i Storbritannia

Det var tidligere i kveld at BBC meldte at NHS England (National health service) mistenker å ha blitt utsatt for et cyberangrep.

«Som følge av et mistenkt nasjonalt cyberangrep tar vi alle mulige forholdsregler for å beskytte de nasjonale systemene og tjenestene», skriver NHS iMeyerside på Twitter.

Også NHS i Derbyshire skriver at de er klare over hendelsen:

«Alle IT-systemer er midlertidig slått av. Mer informasjon kommer om ikke lenge.»

16 virksomheter over hele landet skal være omfattet av det angivelige angrepet.

Ifølge BBC jobber IT-spesialister med å løse problemet så fort som mulig.

Beskjed om betaling

Flere i Storbritannia har fortalt om låste datamaskiner og at det har dukket opp beskjeder om at man er nødt til å betale for å få åpnet dem igjen, skriver The Guardian.

Avisa har vært i kontakt med en IT-arbeider ansatt i den britiske helsetjenesten som skriver følgende:

«Rundt klokka 12.30 opplevde vi problemer som at e-post-serveren krasjet. Etter dette sluttet flere av systemene våre å fungere. En virusmelding dukket opp, hvor det sto at brukere måtte betale 300 dollar for å få tilgang til maskina. Man kom seg ikke forbi den beskjeden. Seinere ble det erklært å være en stor, intern hendelse og alle ansatte ble bedt om å slå av alle maskinene og vente på nærmere beskjed.»

Kravet skal gå ut på at pengene må betales med bitcoin innen 19. mai. Hvis ikke skal innholdet på maskinene angivelig bli sletta, skriver Aftonbladet.

Også i Spania

Også spanske etterretningsmyndigheter meldte fredag om et dataangrep rettet mot flere spanske selskaper, skriver NTB.

Både i Storbritannia og Spania skal maskinene ha blitt angrepet av en utpressingsprogramvare, der det blir avkrevd penger for at brukerne igjen skal få tilgang til egne datafiler.

Det dreier seg etter alt å dømme om programvaren Wanna Decryptor, også kalt Wannacry, opplyser Storbritannias nasjonale datasikkerhetssenter, som bistår britisk politi i etterforskningen.

Også portugisiske Telecon rapporterer å ha blitt utsatt for et cyberangrep, skriver Reuters.

- Vi var målet for et angrep, lik som angrepene andre steder i Europa, et storstilt angrep, men ingen av tjenestene våre er berørt, sier en talsperson for selskapet til nyhetsbyrået.

Politiet i Portugal skal imidlertid ikke være kjent med et angivelig cyberangrep.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) i Norge opplyser overfor Dagbladet at de ikke kjenner til norske virksomheter som er berørt, men at de følger situasjonen og samler informasjon.

Slik ser nettsidene til NHS i Hertfordshire ut. Foto: AP / NTB Scanpix
Slik ser nettsidene til NHS i Hertfordshire ut. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer