I SKUDDVEKSLINGENE:  De to dødsdømte nordmennene, Joshua French og Tjostolv Moland, skal ifølge Knut Moland ha gitt førstehjelp til flere sårede i fengselet i Kisangani. Fangeopprøret startet i går og væpnede soldater befinner seg på utsiden av fengselet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
I SKUDDVEKSLINGENE: De to dødsdømte nordmennene, Joshua French og Tjostolv Moland, skal ifølge Knut Moland ha gitt førstehjelp til flere sårede i fengselet i Kisangani. Fangeopprøret startet i går og væpnede soldater befinner seg på utsiden av fengselet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Totalt anarki i fengselet

Frykter nye, væpnede angrep etter fangeopprøret i fengselet til Moland og French.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fangene i sentralfengselet i Kisangani, hvor dødsdømte Joshua French og Tjostolv Moland sitter fengslet, startet i går kveld et opprør. Skuddvekslinger, brann og kamper har utspilt seg i nattemørket.

- Det er fullt fangeopprør, og totalt anarki i fengselet, sier Knut Moland, Tjostolv Molands far, til Dagbladet.

De to nordmennene har barrikadert seg på cella, og Moland snakket med sønnen rundt klokka seks i dag tidlig.

Frykter for sønnens liv - Situasjonen er uforandra. Politiet og militæret er på utsiden av fengselet. Det er klart det er veldig farlig, så nå ber vi om at de overlever når de neste angrepene kommer, sier Moland videre.

Ifølge Dagbladets lokale medhjelper, Claude Nzunzu, omkranset væpnede soldater med gassmasker fengselet i går kveld. Fengselsdirektør Kudura Ramazani sa til Dagbladet at de var «i trøbbel» og at det «ikke går bra her nå» før han la på røret.

- Gutta har gitt førstehjelp til mange sårede. De frykter ikke de andre fangene, men de veit ikke hva som kan skje når angrepet utenfra kommer, sier Knut Moland.

Han forteller at politiet har prøvd å storme fengselet en gang, og at kuler og tåregassgranater er avfyrt. Elektrisiteten og vannet er slått av, og de innsatte i sentralfengselet laget i går kveld et kjempebål midt på plassen inne i fengselet.

- Fengselsdirektøren er banket opp, det brenner, og mange er skadet, sa moren til Joshua French, Kari Hilde French til Dagbladet i går kveld.

Uklare omstendigheter Pressevakt i det norske utenriksdepartementet, Kjetil Elsebutangen, sa i går kveld til Aftenposten at de to nordmennene etter forholdene har det bra. Dette reagerer Knut Moland på.

- Vi er veldig kritiske til at UD sier at de har det bra. Det må være tiårets klisje, sier han.

Kjetil Elsebutangen understreker i dag at dette var situasjonen i går kveld.

- Da fikk vi beskjed om at de etter forholdene hadde det bra, men at det var uklare omstendigheter. Vi må ta en ny sjekk nå, sier Elsebutangen.

Opptøyene begynte som en konflikt mellom fengselets sivile og militære fanger. Politiet ble tilkalt og situasjonen er fremdeles ikke under kontroll.

Presidentvalg i dag I dag avholdes parlaments- og presidentvalg i Den demokratiske republikken Kongo. Det er ventet at den sittende presidenten, Joseph Kabila, vinner valget.

Kabila har endret valgloven til sin fordel, og opposisjonen har ikke klart å samles om en felles kandidat. Den eneste trusselen mot hans styre er 78-åringen Etienne Tshisekedi, som har vært aktiv i kongolesisk politikk siden 1980-tallet.

64.000 valglokaler vil i dag åpne dørene for 32 millioner velgere.Til sammen 18.864 kandidater kjemper om de 500 plassene i nasjonalforsamlingen.

Lørdag hindret politiet i Kongo en massemønstring i Tshisekedis regi i hovedstaden Kinshasa. Opposisjonens presidentkandidat ville tale til sine tilhengeere på et idrettsstadion, men politiet fryktet bråk, og sperret veien slik at Tshisekendi ikke kom fram med bil.

To personer ble drept og flere skadet i forbindelse med valgmøter i hovedstaden.

Politiet brukte tåregass de mange hundre personene som samlet seg. Det ble også meldt om at medlemmer av de forskjellige partiene kastet stein på hverandre, og at skudd ble avfyrt.

FANGEOPPRØR:  Over 20 fanger skal være skadd i fengselet. Ifølge Knut Moland skal nordmennene har gitt førstehjelp til flere sårede. Foto: Espen Røst / Dagbladet
FANGEOPPRØR: Over 20 fanger skal være skadd i fengselet. Ifølge Knut Moland skal nordmennene har gitt førstehjelp til flere sårede. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer