«Totalt kaos» i Teheran

Alvorlige sammenstøt mellom politi og tusenvis av demonstranter som roper «død over diktatorer».

KREVER FORANDRINGER: Iranere over hele verden har tatt til gatene i dag for å støtte opposisjonsleder Mir Hossein Mousavi og Egypt-opprøret. Dette bildet er tatt ved den iranske ambassaden i Hyderabad i India. Foto: AFP PHOTO/Noah SEELAM/Scanpix
KREVER FORANDRINGER: Iranere over hele verden har tatt til gatene i dag for å støtte opposisjonsleder Mir Hossein Mousavi og Egypt-opprøret. Dette bildet er tatt ved den iranske ambassaden i Hyderabad i India. Foto: AFP PHOTO/Noah SEELAM/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iransk politi har avfyrt tåregass mot tusenvis av demonstranter i sentrale Teheran, som er ute i gatene for å markere støtte i forbindelsene protestene i Egypt, mens de roper «død over diktatorer», melder BBC News.

- Det er totalt kaos, sier BBCs Iran-korrespondent Mohsen Asgari, og betegner sammenstøtene mellom opprørspoliti og demonstranter som alvorlige. En rekke personer skal være arrestert, og det er rapporter om liknende demonstrasjoner i byene Isfahan og Shiraz.

Mousavi satt i husarrest Det forhåndsvarslede møtet i Teheran er blitt forbudt av regimet, og den iranske elitestyrken Revolusjonsgarden hadde lovet å knuse demonstrasjonen om den ble noe av, melder NTB.

På sine nettsider skriver opposisjonsleder Mir Hossein Mousavi at han er satt i husarrest og at telefonlinjene til huset hans er blokkert. Flere politikjøretøy sto mandag formiddag parkert ved innkjørselen, melder NTB.

Politiet ønsker etter alt å dømme å hindre at Mousavi deltar i mandagens demonstrasjon. Iranske myndigheter frykter den vil føre til nye masseopptøyer i regi av landets reformbevegelse.

Det er Mousavi som sammen med en annen opposisjonsleder, Mehdi Karroubi, har tatt initiativ til det som omtales som støttemarkeringer med demonstrantene i araberverdenen. Også Karroubi sitter i en slags husarrest. I nesten en uke har verken familien eller andre fått lov til å besøke ham.

De to tidligere presidentkandidatene søkte om tillatelse til å arrangere demonstrasjoner til støtte for opprørene i arabiske land, men fikk avslag.

I flere andre land har også eksiliranere planlagt å benytte mandagen til å demonstrere. I Oslo skulle det holdes en markering foran Stortinget og ved den iranske ambassaden.

- Dette er de største demonstrasjonene i Iran på over 13 måneder, skriver den norsk-iranske aktivisten Mahmood Amiry-Moghaddam i en pressemelding.

Forbudt marsj Demonstrantene i Teheran beveget seg i mindre grupper og forsøkte å holde en lav profil for ikke å vekke oppmerksomhet. Flere ble likevel stanset av politiet.

Demonstrantene kom fra flere hold og gikk mot Azadiplassen, en plass som flere ganger tidligere er blitt brukt til demonstrasjoner

I forkant av den forbudte demonstrasjonen ble det utplassert flere hundre opprørspoliti på motorsykler. De er ifølge øyenvitner bevæpnet med skytevåpen, tåregass, batonger, paintballpistoler og brannslukningsutstyr.

Også i flere andre byer, blant annet i Isfahan sentralt i landet, er det meldt om demonstrasjoner.

Besk kritikk For få dager siden sendte Mousavi og Karroubi ut et åpent brev der de anklager iranske makthavere for å være kjeltringer som under påskudd av å være religionens voktere i virkeligheten undergraver det religiøse samfunnet.

Iran har offisielt gitt støtte til demonstrasjonene i Egypt og Tunisia, men de vil ikke tillate støttemarkeringer i regi av opposisjonen.

Både Mousavi og Karroubi har selv tilhørt Irans maktelite, og de stilte begge som presidentkandidater i 2009. De mener president Mahmoud Ahmadinejad vant på grunn av valgfusk, og de var sentrale frontfigurer i demonstrasjonene i etterkant av valget.

Demonstrasjonene ble stanset på brutalt vis, og i ettertid har flere opposisjonelle blitt henrettet som følge av at de deltok aktivt i å spre informasjon om opprøret.

Forfølgelsen har også rammet politikere og kulturpersonligheter.