Nederland:

Totalt pleietrengende kunne plutselig prate og gå

Richard (37) hadde ikke kunnet snakke eller gå på åtte år, på grunn av en hjerneskade. Behandling med sovemedisin endret alt.

NYTT LIV: Richard (37) hadde ikke snakket på åtte år, da han plutselig pratet i vei etter å ha fått sovemedisin. Skjermdump: Cortex Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da nederlenderen Richard var 29 år ble han kvalt av et stykke kjøtt, noe som resulterte i at han fikk alvorlige hjerneskader. Ifølge det medisinske tidsskriftet Cortex pådro Richard seg diagnosen «akinetic mutism», en tilstand som hindrer normal muskelfunksjon og fører til at pasientene blir stumme.

Han ble totalt pleietrengende og overført til et sykehjem.

KAN GÅ IGJEN: Richard (37) hadde ikke snakket på åtte år, da han plutselig pratet i vei etter å ha fått sovemedisin. Skjermdump: Cortex
KAN GÅ IGJEN: Richard (37) hadde ikke snakket på åtte år, da han plutselig pratet i vei etter å ha fått sovemedisin. Skjermdump: Cortex Vis mer

Richard viste ingen tegn til bedring i løpet av de åtte åra han fikk behandling ved sykehjemmet, men en sykehjemslege fant gjennom en nevrologisk undersøkelse ut at han «virket bevisst», men hadde store mangler på motorikk og tale. Han var avhengig av rullestol og måtte få mat gjennom en sonde, skriver Cortex.

Pratet og gikk

Legen fant imidlertid ut at Richard var i stand til å respondere på spørsmål med visse bevegelser.

Etter å ha forhørt seg med pasientens familie, ble Richard gitt en dose med sovemedisinen Zolpidem. Ifølge australske News.com.au har behandling med sovemedisin tidligere vist å kunne hjelpe pasienter med hjerneskader ved at de midlertidig får tilbake både motorikk og taleevne.

ANFALL: På grunn av en svulst begynte Kira å få anfall for fire år siden. For å bli bedre måtte hun synge under hjerneoperasjonen. Video: CNN Vis mer

- Det var åpenbart at han så og hørte oss, men på grunn av hjerneskaden var han så vidt i stand til å respondere, sier medisinstudenten Willemijn van Erp ved Radboud University i Nederland, som deltok i Richards behandling.

Bare 20 minutter etter å ha fått dosen med sovemedisin begynte 37-åringen å prate. Han spurte blant annet hvordan han skulle operere rullestolen, og ba om å bli servert «fastfood».

Han greide å gå mens han ble støttet av personalet og ringte også til sin far, som ikke hadde hørt sønnens stemme på årevis, skriver Cortex.

- Det var ikke forventet, men Zolpidem hadde utrolig effekt, sier van Erp.

Avtok

37-åringen forble våken og glad, og viste interesse for menneskene rundt seg, i rundt to timer, før han gradvis falt tilbake til sin tidligere tilstand.

Legen fortsatte å gi Richard behandling med 10 milligram av sovemedisinen tre ganger om dagen i flere dager, men tablettene vise seg å bli mindre og mindre effektive.

Ifølge Cortex er det vanlig at medisinens virkning avtar, og at det etter hvert kreves to-tre uker uten behandling for at én enkelt dose skal kunne gi merkbar virkning igjen.

Legen begrenset derfor medisineringen til spesielle anledninger, som besøk fra familien.

NAEGLERIA FOWLERI: En 29 år gammel mann er død etter at han ble smittet av det CNN omtaler som den «hjernespisende amøben», Naegleria fowleri. Video: CNN Vis mer

Reduserer støy

Ifølge News.com har undersøkelser vist at sovepiller kan ha effekt på hjernen, ved at medisinen reduserer unødvendig hjerneaktivitet. Undersøkelser av Richard viste at deler av hjernen var overbelastet med nettopp dette.

- Denne overaktiviteten resulterer i støy, som på en eller annen måte stenger for den «gode» aktiviteten i hjernen. Vi har funnet at ved å gi denne sovemedisinen, så kan vi undertrykke den uønskede aktiviteten, og lage rom for tale og motorikk, sier doktor Hisse Arnts ved Amsterdam UMC.

Medisinen gjorde det mulig å stoppe eksplosjonen av hjerneaktivitet i disse områdene i rundt to timer av gangen.

Tidligere studier har hatt en suksessrate i 5 prosent rundt fem prosent av tilfellene, hvor hjerneskadede pasienter har blitt behandlet med liknende medikamenter, og forskningen på feltet er pågående, skriver News.com.au.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer