<strong> REAGERER:</strong>  Kjell Magne Bondevik reagerer på spionasjeanklagene som er rettet mot USA. Foto: Benjamin Ward / Dagbladet.
REAGERER: Kjell Magne Bondevik reagerer på spionasjeanklagene som er rettet mot USA. Foto: Benjamin Ward / Dagbladet. Vis mer

- Totalt uakseptabelt hvis det stemmer. Her bør Norge si ifra

Bondevik reagerer sterkt på spionasjeanklagene mot USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Hvis dette stemmer så er det totalt uakseptabelt. Her virker det som USA har tatt seg til rette, sier Norges tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik til Dagbladet.

Den britiske avisa The Guardian meldte i går at USAs National Security Agency (NSA) kan ha avlyttet hele 35 statsledere over hele verden.

Viktig med reaksjon Avisa viser til et hemmeligstemplet NSA-dokument fra varsler Edward Snowden, som viser at NSA oppfordret blant annet Det hvite hus og Pentagon til å dele statslederes telefonnummer, så NSA kunne legge dem til i sine overvåkningssystemer.

- Med forbehold om at dette ennå ikke er bekreftet, så er det viktig at mange land nå reagerer. Ikke bare de som er rammet. Det er også viktig at andre land reagerer i solidaritet, sier Bondevik.

- Gjelder dette også Norge?

- Med forbehold om at dette ennå ikke er bekreftede oppfatninger, ja. Her bør Norge si ifra, sier Bondevik.

35 statsledere Dokumentet fra 2006 viser ifølge The Guardian at en amerikansk statsansatt delte over 200 telefonnumre til 35 ulike statsledere med NSA.

Videre påpeker dokumentet at de fleste av disse numrene lå åpent ute fra før, og allerede var listet opp, men at de hadde fått oversikt over 43 «nye» telefonnummer til statsledere.

Hvis dette stemmer, er overvåkningen av stater og statsledere mye mer omfattende enn tidligere antatt.

Sint Merkel Merkel tok en sint telefon til Det hvite hus og lurte på hva i all verden som skjedde. Frankrike, Brasil og Mexico er land som allerede har markert avstand, skriver The Guardian.

- Det holder ikke med ord, det trengs endring, sa Merkel natt til i dag da EUs stats- og regjeringssjefer avsluttet første toppmøtedag i Brussel.

På EU-toppmøtet ba Angela Merkel og François Hollande USA om å svare på den angivelige amerikanske spionasjen, sier Italias statsminister Eniro Letta

<strong> ØNSKER SVAR:</strong>  President François Hollande og Tysklands forbundskansler Angela Merkel ønsker svar fra USA. Foto: NTB Scanpix.
ØNSKER SVAR: President François Hollande og Tysklands forbundskansler Angela Merkel ønsker svar fra USA. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer