Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NAV-skandalen:

- Totalt uakseptabelt

Saken gjelder minst 48 uriktige dommer, hvorav 36 har endt i feilaktig idømt fengsel. Nå kalles Anniken Hauglie inn på teppet.

Retten til å ta med seg trygdeytelser til andre EØS-land har vært praktisert feil, ifølge arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

- Jeg beklager det naturligvis på det sterkeste, sa statsråden adressert til dem som siden 2012 er blitt rammet av myndighetenes feilaktige lovforståelse.

Det som beskrives som en systemfeil, skal ha blitt avdekket internt. Rundt 2400 saker eller personer har fått en tilbakekrevingssak som kan være feil, opplyser NAV-direktør Sigrun Vågeng på pressekonferansen mandag.

- Dette er veldig leit, og jeg beklager det naturligvis på det sterkeste, sier Vågeng.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch opplyser at det er snakk om minst 48 uriktige dommer for trygdebedrageri. Minst 36 av disse skal være dømt til fengselstraff.

Følg pressekonferansen direkte øverst i artikkelen!

- Totalt uakseptabelt

De politiske reaksjonene på saken kommer umiddelbart.

- Dette er totalt uakseptabelt og denne saken må vi komme til bunns i, sier Erlend Wiborg (Frp) til Dagbladet.

Det ble kjent i dag at så mange som 40 personer kan være uskyldig dømt for trygdesvindel som følge av NAV-feilen.

- Bør NAV-direktøren vurdere sin egen stilling?

- Det er for tidlig å si, men jeg vil ikke utelukke at det kan bli konsekvenser, svarer Wiborg.

- Uskyldige mennesker

Alle som siden 2012 har mottatt sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger og mistet retten til disse bare fordi de har oppholdt seg i EU/EØS-land kan ha krav på kompensasjon dersom de har hatt et økonomisk tap.

- Det at uskyldige mennesker har blitt dømt og enkelte har måtte sone fengselsstraff viser alvoret i saken. Det å bli uskyldig dømt på denne måten får store konsekvenser for den enkelte, den familie, yrkeskarriere og på det sosiale plan, fortsetter Wiborg.

Han leder arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

- Lukter kontrollsak

SV krever nå at Anniken Hauglie må inn på teppet til Stortinget.

- Dette er veldig alvorlig. Så mange saker og så mange instanser som har gjort feil, gjør at tilliten til NAV svekkes ytterligere. Å bli dømt feilaktig for trygdesvindel er jo katastrofe for enkeltmennesker det gjelder. så her må ikke bare være snakk om tilbakebetaling, men også om å gi erstatning, sier Karin Andersen (SV) til Dagbladet.

- Har regjeringen vært for ivrige etter å begrense trygeeksport?

- Det trengs en fullstendig rundvask i hele systemet, og det lukter også kontrollsak lang vei, svarer Andersen.

- Hva krever du av Hauglie nå?

- Hun må legge alt på bordet og nå må også hun innse at rettigheter og rettssikkerheten til folk må gå foran alle politiske ønsker om å stramme inn og fortolke vekk folks rettigheter.

Bristende grunnlag

Feilen skyldes en endring i EØS-forordningen om koordinering av trygdeytelser ikke ble fanget opp på riktig måte av Nav, som derfor skal ha politianmeldt trygdemottakere på feilaktig rettslig grunnlag.

- Jeg forventer derfor en fullstendig redegjørelse om hvordan dette har kunnet skje, hvordan vi forhindrer at noe lignende skjer igjen, men ikke minst hvordan man nå raskest mulig skal få renvasket disse som er uskyldig dømt og hvordan man skal gjøre opp den urett de er utsatt for, sier Andersen videre.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch sier at han burde blitt orientert tidligere om trygdebedrageri-dommene som mandag ble erklært uriktige.

- Jeg skal være forsiktig med å kritisere andre offentlige myndigheter, det er ikke min oppgave. Men da trygderetten begynte å stille spørsmål i noen saker i 2017, kunne jeg tenkt meg å høre det allerede da. Jeg skulle blitt orientert litt tidligere i 2019 også, sier Busch til NTB.

Dagbladet oppdaterer saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media