Knivvold i Oslo:

- Totalt uakseptabelt

Fem personer ble skadd i et macheteangrep i Oslo sentrum lørdag kveld. Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) forsikrer likevel om at Oslo er en trygg by.

- SKAPER URO: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) understreker at Oslo er en trygg by, men kaller machete-hendelsen lørdag kveld for totalt uakseptabel. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- SKAPER URO: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) understreker at Oslo er en trygg by, men kaller machete-hendelsen lørdag kveld for totalt uakseptabel. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Oslo er en trygg by. Og Oslo er en stor by, med noen av de storbyutfordringene som følger med, sier Raymond Johansen til Dagbladet.

Den siste uka har det vært flere knivhendelser i Oslo.

Tirsdag var det knivstikking på Grünerløkka.

Lørdag ble en person truet med kniv i Fagerborg-området i det som ifølge politiet viser seg å være et ransforsøk, og natt til søndag ble fem personer skadd av machete i Strøget ved Torggata.

Men Johansen avviser at dette dreier seg om en utvikling i Oslo.

- Kriminaliteten går ned

- Det er totalt uakseptabelt å gå med machete. Jeg har lenge vært en forkjemper for et forbud mot machete. Nå er det på plass. Dermed er det ikke bare uakseptabelt, det er også ulovlig, sier Johansen til Dagbladet søndag.

Byrådslederen forklarer at han har kontakt med politiet, som forsikrer om at de pågriper, straffer og oppklarer saker som vi har sett flere tilfeller av den siste uka.

- Har dere tatt grep?

Flere personer er skadet etter at en gjerningsmann skal ha brukt machete utenfor et utested i Oslo sentrum. Video: Jørn Normann Pedersen. Vis mer

- Dette er ikke en utvikling. Utviklingen i Oslo er at kriminaliteten går ned og at folk føler seg trygge i byen, både på dagtid og på kvelden. Kommunen har et ansvar for å jobbe forebyggende, men her er det snakk om vold og kriminalitet. Det er et politiansvar, sier Johansen og fortsetter:

- Jeg har sagt at jeg vil vite om politiet til enhver tid har nok ressurser til å løse sine oppdrag i Oslo.

Johansen mener Oslos innbyggere ikke har grunn til å være bekymret.

- Oslo er en trygg by. Enkelthendelser som denne skaper selvsagt uro blant de som blir direkte berørt. Men ingen innbyggere i Oslo har grunn til å føle seg utrygge.

Ser ingen kobling

Det var lørdag kveld at fem personer, inkludert gjerningspersonen, ble skadd i et macheteangrep ved Strøget i Oslo. Ifølge VG var tre av disse vektere, mens den fjerde personen er en gjest på utestedet Urørt. Alle de skadde er menn mellom 20 og 40 år.

En av vekterne skal være alvorlig skadd i angrepet.

Gjerningsperson, en mann i 20-åra, ble lagt i bakken av sivile, noe politiet har takket for. Han er nå siktet for grov kroppsskade. Ifølge NRK vil han bli forsøkt avhørt i løpet av søndagen.

- Det var mange som bisto med å hjelpe de skadede, og holde kontroll på gjerningsmannen til tross for at han gjorde kraftig motstand og hadde kniv, sa operasjonsleder Rune Hekkelstrand til VG natt til søndag.

Politiets hypotese er at hendelsen skal ha skjedd i forbindelse med inngangen til et utested. Politiet utelukker ikke at det kan komme flere siktelser mot gjerningsmannen, melder NRK.

Politiet ser ingen kobling mellom voldshendelsen og pride-feiringen. De ser heller ingen sammenheng med knivtruslene på Fagerborg samme kveld.

Ifølge NRK har tallet på anmeldelser for knivbruk økt, og Oslopolitiet har iverksatt en rekke tiltak for å få ned tallet på knivstikkinger. De planlegger flere massekontroller på offentlig sted, på leting etter våpen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer