Høyre i rødgrønn oljeklinsj

- Totalt useriøst

Høyre krever svar fra venstresiden om hvor det skal kuttes når oljeinntekter minsker. - Totalt useriøst, svarer SV.

UTFORDRER: Høyres energipolitiske talsperson, Stefan Heggelund, utfordrer de rødgrønne partiene. - Dersom vi ønsker å ha en økonomi som er mindre oljeavhengig, så vil det nødvendigvis få konsekvenser for hvordan vi driver offentlig sektor, sier Heggelund. Bildet er fra Oseberg Øst. Foto: © Roger Hardy / Samfoto
UTFORDRER: Høyres energipolitiske talsperson, Stefan Heggelund, utfordrer de rødgrønne partiene. - Dersom vi ønsker å ha en økonomi som er mindre oljeavhengig, så vil det nødvendigvis få konsekvenser for hvordan vi driver offentlig sektor, sier Heggelund. Bildet er fra Oseberg Øst. Foto: © Roger Hardy / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tirsdag ettermiddag åpner statsminister Erna Solberg perspektivkonferansen, med samtlige statsråder tilstede, for å høre finansminister Jan Tore Sanner redegjøre for framtida for norsk økonomi.

Samtidig etterlyser Høyres energipolitiske talsperson, Stefan Heggelund, mer økonomisk realisme hos sine rødgrønne politiske konkurrenter.

TALSPERSON: Stefan Heggelund er Høyres energipolitiske talsperson og medlem av Stortingets energi- og miljøkomité. Her sammen med klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V).
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TALSPERSON: Stefan Heggelund er Høyres energipolitiske talsperson og medlem av Stortingets energi- og miljøkomité. Her sammen med klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- SV, Rødt og MDG mener at Norge må bli mindre oljeavhengig samtidig som de vil blåse opp offentlige budsjetter. De ønsker å innføre sekstimersdag, som vil slå beina under velferdsstaten. MDG vil redusere folks levestandard ved å bytte ut reallønnsvekst med fritid. Det er helt uansvarlig. Du skaper ikke en mindre oljeavhengig nasjon av å holde på sånn, sier Stefan Heggelund.

Prioritere tøffere

Han viser til at det oljekorrigerte underskuddet er 244 milliarder kroner i 2020. Tilsvarende tall i 2019 for et Norge uten olje var 231 milliarder kroner.

- Vi må huske at det er pengene som oljenæringen genererer som tillater oss å ha store budsjetter og en sterk velferdsstat. Dersom vi ønsker å ha en økonomi som er mindre oljeavhengig, så vil det nødvendigvis få konsekvenser for hvordan vi driver offentlig sektor.

- Vi må prioritere kjerneoppgavene langt tøffere, slik at statsbudsjettet belastes mindre, sier Høyre-politikeren.

Smartere pengebruk

Stefan Heggelund hevder at venstresiden i norsk politikk vil løse alle problemer med å bruke mer av statens penger.

- De sier nei til avbyråkratiseringsreformen, til tross for at den bidrar til at offentlig sektor tvinges til å finne ut hvordan det kan jobbes mer effektivt. De rødgrønne partiene mener alltid at bevilgningene er for lave i stedet for å undersøke om pengene kan brukes smartere, sier han.

- Min oppfatning er: Venstresiden har ingen løsning for å få norsk økonomi til å bli mindre oljeavhengig. Det burde de begynne å jobbe med hvis de mener alvor med å omstille økonomien i grønnere retning med klimavennlig teknologi for å skaffe landet flere bein å stå på, sier Stefan Heggelund.

SV: - Slått alle rekorder

De rødgrønne partiene mener Høyre-politikeren bommer i sin kritikk av dem.

ANSVARLIG: Kari Elisabeth Kaski, SVs finanspolitiske talsperson mener at partiet hennes står for en mer ansvarlig pengebruk enn Høyre.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
ANSVARLIG: Kari Elisabeth Kaski, SVs finanspolitiske talsperson mener at partiet hennes står for en mer ansvarlig pengebruk enn Høyre. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

- Et totalt useriøst utspill fra Heggelund som representerer et regjeringsparti som har slått alle rekorder i manglende prioritering og bruk av oljepenger, sier Kari Elisabeth Kaski, finanspolitisk talsperson for SV.

- Hvert år siden 2013 har SV brukt mindre oljepenger i våre alternative budsjetter, og det viser at SV er mer økonomisk ansvarlig enn Høyre som har finansiert store skattekutt til den økonomiske eliten med oljepenger, sier hun.

Opp av oljetåka

Hun får følge av sin partifelle Lars Haltbrekken, energipolitisk talsperson for SV.

- Høyre har stemt mot så å si samtlige av SVs klimaforslag som ville bidratt til å utvikle en fornybar industri som produserer nullutslippsløsninger og som vil gi inntekter og arbeidsplasser.

- Det er på tide Høyre får hodet opp av oljetåka og innser at vi må omstille norsk næringsliv, sier Lars Haltbrekken.

MDG: - Trenger ikke oljeinntekter

Arild Hermstad, nasjonal talsperson for MDG, møter Høyre-representantens utfordring med et motspørsmål:

FARE: Arild Hermstad, nasjonal talsperson for MDG, mener Norges sparepenger er i fare ved å fortsette å investere i olje. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
FARE: Arild Hermstad, nasjonal talsperson for MDG, mener Norges sparepenger er i fare ved å fortsette å investere i olje. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

- Hvordan har Stefan Heggelund tenkt å opprettholde velferdsstaten i en verden med fire graders oppvarming? Vi trenger ikke oljeinntekter for å opprettholde velferdsstaten. Det er klimakrisen som er den aller største trusselen mot velferden vår i fremtiden, sier han.

- Hvis Heggelund lurer på hva vi vil kutte, så kan han sjekke vårt alternative statsbudsjett. Fra toppen av hodet kan jeg nevne motorveiprosjekter som setter klimamålene våre i fare, skatteletter til de aller rikeste og subsidiene til oljenæringen, sier Arild Hermstad.

Han mener det er farlig å planlegge for at norsk oljenæring skal vare evig:

- Når vi fortsetter å investere i en døende næring, og staten tar en så stor andel av risikoen, da setter vi også sparepengene våre i fare.

Rødt: - Stillere i dørene

Bjørnar Moxnes, leder i Rødt, påpeker at partiet hans går i spissen for en aktiv næringspolitikk som kan skape nye arbeidsplasser og miljøvennlig norsk industri.

KRASJLANDING: Bjørnar Moxnes, partileder for Rødt, advarer mot en markedsstyrt krasjlanding for oljeindustrien som vil ramme hele det norske samfunnet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KRASJLANDING: Bjørnar Moxnes, partileder for Rødt, advarer mot en markedsstyrt krasjlanding for oljeindustrien som vil ramme hele det norske samfunnet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Det er hyggelig at hvis Høyre nå skal begynne å bekymre seg for velferdsstaten. Men da er det uansvarlig at regjeringa har gjennomført skattekutt som utgjør 25,5 milliarder i minus årlig.

- Vi må snu forskjellsutviklinga, slik at de med høyest inntekter, formuer og luksusarv bidrar mer til fellesskapet. Vi må tette hullene som gjør at kommersielle konsern tjener seg rike på skattepenger bevilget til velferd, sier Bjørnar Moxnes.

Og legger til:

- Jeg ville kanskje gått noe stillere i dørene hvis jeg representerte en regjering som nå har brukt 25-30 millioner bare på etterlønn til egne statsråder.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer