Tove (57) satser på grøt

Tove Steinbo (57) fikk i vår påvist et faretruende høyt kolesterolnivå. Hun hadde liten lyst til å ta medisiner, og satset i stedet på havregrøt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kostomleggingen viste seg å være effektiv. I vår fikk Tove Steinbo (57) påvist et faretruende høyt kolesterol. Etter annen gangs måling måtte Tove innse at hun hadde fått med seg en del av morsarven hun godt kunne greid seg uten.

- Så tynn som jeg er, var det ikke mye å kutte i. Smør på brødet har jeg ikke brukt på mange år, kaffe drikker jeg ikke. Ikke røyker jeg, og jeg trimmer regelmessig. Men ett var sikkert: Medisiner var uaktuelt.

Tove har et bein i det alternative miljøet, og tok kontakt med akupunktør Kjersti Haagaas og helhetsterapeut Sissel Raaum. De rådet henne til å unngå matvarer som inneholder mye stivelse, som for eksempel poteter, og å kutte ut alle matvarer som inneholder hvetemel. Erstatninger ble pasta, ris og durumhvete. Brødskiva ble erstattet med knekkebrød. Men clouet ligger i havregrøten, mener Tove selv.

Poteter og brød

- Flere studier viser at havre har mye for seg, sier Terje Skjærpe, leder i hjerte-kar-rådet i Nasjonalforeningen for folkehelsen.

- Men poteter, hvetemel og brød kan folk trygt spise, mener han. - Å kutte ut hvetemel, brød og poteter er en typisk fiks idé. Vi vil at folk skal spise alle typer korn, inklusive havre. Det er bare én feil med norske brød, og det er at de inneholder for mye salt for folk som har høyt blodtrykk. Et halvt gram salt i en brødskive er altfor mye, sier Hjermann, som selv spiser brødskiver til lunsj. Men Tove bøyer seg ikke for de høye herrer. Hun holder på sitt, og kan triumfere med at kolesterolet er gått ned til 6,8. Det «gode kolesterolet» (HDL) er høyt, og måler 2,8. Både Tove og legen hennes sperret øynene opp da resultatet forelå, bare to og en halv måned etter den alarmerende prøven.

Fett og sigaretter

Om kort tid legger professor Ingvar Hjermann fram resultater som viser at fett og sigaretter ødelegger hjertet ditt.

Hjertegod mat
Hjertegod mat Vis mer

Fra kontoret sitt på Ullevål sykehus, ved Klinikk for forebyggende medisin, kan professor og avdelingsoverlege Ingvar Hjermann melde følgende:

Kostråd og røykekutt halverer hjertedød blant mennesker under 75 år.

Det er 25 år siden han startet den store Oslo-undersøkelsen. Siden har han fulgt pasientene tett, og nå er alle data analysert på nytt. Alle som vil unngå hjertesykdom og for tidlig død, kan merke seg følgende: Endring av mat- og røykevaner redder liv. - Legger du på deg et kilo i året, merkes det nesten ikke, men 25 år seinere får hjertet ditt trøbbel. Det er to typer hjertepasienter, sier Hjermann, - de med godt magemål og de som er tynne. De tynne har lite å gå på, her er ikke færre kalorier veien å gå. For de velfødde er det lettere. Det farlige fettet legger seg på midten og må vekk.

Bruk samme belte

- Alle burde kjøpe seg et belte som 25-åringer. Det samme hullet bør passe når du er 70. Ikke kjøp ny bukse selv om linningen blir stram. Da kan kampen mot fettet være tapt, sier Hjermann.

Høyt kolesterol er nesten blitt en folkesykdom. Det kan være arvelig, eller skyldes måten du lever på. I løpet av de siste årene har bruken av kolesterolsenkende medisiner eksplodert, noe som gir økonomene i Sosial- og helsedepartementet grå hår i hodet. Hjermann mener de fleste kan greie seg uten medisiner, hvis ikke det høye kolesterolet er genetisk betinget.

- Men det forutsetter at pasientene følger de rådene de får, sier han.

GRØTMONS: Tove Steinbo (57) har blitt en riktig grøtmons. Hver morgen setter hun til livs en dugelig porsjon havregrøt.