Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Tove (85): Snart corona-frisk

85-åringen fra Halden fikk så store pusteproblemer at hun ble sykehusinnlagt. Etter tre uker på isolat, er hun nå klar for å reise hjem.

SPREK: Tove Breda (85) fikk påvist coronaviruset etter en reise i Spania. Da hun kom hjem ble hun svært syk, og måtte legges inn på sykehus. Nå føler 85-åringen seg pigg, og gleder seg til å komme hjem. Foto: Privat
SPREK: Tove Breda (85) fikk påvist coronaviruset etter en reise i Spania. Da hun kom hjem ble hun svært syk, og måtte legges inn på sykehus. Nå føler 85-åringen seg pigg, og gleder seg til å komme hjem. Foto: Privat Vis mer

Tove Breda fikk påvist coronasykdommen i en alder av 85 år. Hun var klar over at eldre er særlig utsatt om de smittes av viruset, men engstelig var hun aldri - ikke en gang da hun ble kjørt til sykehuset med store pusteproblemer.

- Pusten var det verste, men jeg var ikke redd. Ikke i det hele tatt, sier Breda til Dagbladet i dag.

Hun ble lagt på isolat, og ble værende der i tre uker. Hun ble aldri lagt i respirator, men fikk tilførsel av oksygen. På de dagene hun var som dårligst klarte hun ikke å snakke i telefonen med bekymrede familiemedlemmer.

HJEMMETRENING: Ti øvelser eldre kan gjøre hjemme. Video: Nancy Gogstad og Madeleine Enersen Hellerød. Klipp: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

- Det er mange som har ringt og lurt på hvordan det har gått med meg, blant annet barn, barnebarn og oldebarn. Og for lenge siden forsto de fleste at det ville gå bra med meg - for jeg har bare blitt bedre og bedre, sier Breda, som tidligere har fortalt om hvordan sykdommen rammet henne til Halden Arbeiderblad.

Var i Spania

Breda er en av flere eldre som fikk påvist smitte etter et opphold på Solgården ferie- og helsesenter i Spania i februar/mars i år.

Ikke alle har overlevd.

Breda har besøkt Solgården en rekke ganger, og den 24. februar i år reiste hun dit sammen med en venninne. Planen var et fire ukers opphold på senteret.

- Vi fikk tre av fire uker der, men den siste uka ble ikke normal, sier Breda, og forteller at de den 17. mars ble sendt hjem med et fly.

85-åringen forsto raskt etter hjemkomst at hun var smittet, fordi hun har hatt lungebetennelse mange ganger, og beskriver dette som «noe annet».

KONSERT: Solbakken bo- og behandlingssenter fikk seg en hyggelig overraskelse i coronatiden. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Fikk ikke puste

Sønnen Truls var en av dem som hadde tett kontakt med Breda etter at hun kom hjem igjen. Siden andre som reiste hjem med samme fly som moren hadde fått påvist coronasykdommen, sier han at det ikke kom som en overraskelse at hun ble smittet.

- Da jeg snakket med henne på telefonen søndag 22. mars, sa hun at hun ikke fikk puste, og måtte på legevakt. Jeg dro til henne og kjørte henne til legevakt og deretter Kalnes sykehus, etterfulgt av to ukers karantene, sier han.

Da mora var på sitt dårligste var ikke han sikker på at det skulle gå så bra med henne.

- Da hun lå på isolatet var hun veldig dårlig, og i en periode forberedte vi oss på at hun kanskje ikke ville overleve, sier han.

- Og hvordan vil du beskrive henne nå?

- Nå sitter hun og venter på å komme hjem, og har begynt å skrive handleliste.

- Dette viser at selv om man er gammel, så er det mulig å overleve denne sykdommen, også når man tror det er «game over». Det er det viktig at folk vet. En del blir faktisk friske igjen, sier sønnen.

- Ikke gi opp

Sønnen har helt rett i at Breda nå er klar for å reise hjem.

- Jeg har fått forespeilet at jeg kan få dra på onsdag, men prøver å fremskynde det. Jeg gleder meg grådig og lengter hjem nå, sier hun, og forteller at hun velger å stå fram i avisa, fordi hun mener det er viktig at de som er smittet av viruset eller er redd for å bli det, ikke ser helt svart på situasjonen.

- Jeg vil spre litt glede, og formidle det at man ikke må miste håpet, men stå på og tro på at man kan klare dette. Også bør man vite at helsevesenet også gjør alt de kan. Det er min erfaring.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!