- Tøvete å gå imot kvotering

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland mener man bare må heve seg over «tøvete motstand» mot kjønnskvotering i bedriftsstyrene, og få det gjennomført.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg ble jo kvotert, jeg. Jeg fikk en statsrådspost fordi Trygve Bratteli ville ha tre kvinner i regjeringen. Da en av dem, miljøvernministeren, falt bort, falt valget på meg, sier Gro Harlem Brundtland.

Og det gikk jo bra. Gro måtte tåle mye mobbing og latterliggjøring til å begynne med. Men da dama gikk av som statsminister, var det ingen som satte hennes dyktighet i tvil.

Ingen motsetning

- I dagens kjønnskvoteringsdebatt hører jeg enkelte kvinner innvende: «Jeg vil da bli valgt fordi jeg er dyktig og ikke fordi jeg er kvinne.» Som om det er noen motsetning her! Det er da ingen som stiller det samme spørsmålet når en mann blir valgt til noe? Nei, den slags motstand er bare tøv, noe man må heve seg over, sier Gro.

Hun mener dagens kjønnskvoteringsdebatt avslører gammeldagse holdninger.

- Da vi fikk innført 40 prosent-regelen i offentlige råd og utvalg for mange år siden, trodde vi at næringslivet skulle kommer etter. Men det har ikke skjedd. Derfor er det på høy tid å innføre kvotering, sier hun, og legger til:

- Det er veldig all right å se at utspillet denne gangen kom fra en næringsminister og høyremann. Tross motstanden i hans eget parti har den brede politiske oppslutningen gjort at regjeringen går inn for en lovregulering. Veldig bra.

Ikke elegant

- Men nå mener jo arbeidsgiverne (NHO) at kvinnekvotering kan senke aksjekursene?

- He-he, ja, jeg så det. Å lage et nummer av det var jo ikke akkurat elegant. De uheldige uttalelsene vil nok ikke tjene NHO. Talskvinnen mente vel at reguleringer generelt, kvotering inkludert, virket negativt sett med utenlandske investorers øyne. Men jeg kan ikke tenke meg at flere kvinner i styrene vil virke negativt på kursene.

Unnskyldningen fra de grå herrer om at det er så vanskelig å få kvinner til å stille, tror hun heller ikke noe på.

- Kvinnene er der. Mange av dem er bare litt mer sjenerte enn menn, og kommer ikke løpende av seg selv.

- Nå er også Arbeiderpartiet blitt beskyldt for å være et gubbevelde som holder unge kvinner unna?

- Ja, jeg syns man skal ta Anniken Huitfeldts innspill på alvor. Det er klart at det er mye som kan bedres, både i møtekulturen og ellers. Men jeg synes tross alt vi har kommet mye lenger i politikken enn i næringslivet. Der er det gubbevelde, der!

BLE KVOTERT: - I dagens kjønnskvoteringsdebatt hører jeg enkelte kvinner innvende: «Jeg vil da bli valgt fordi jeg er dyktig og ikke fordi jeg er kvinne.» Som om det er noen motsetning her, sier Gro Harlem Brundtland. Hun var en tur hjemme i Oslo på kvinnedagen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer