Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tøyen-offer var første tvangsretur til Somalia

Atle Bakke (38) gjorde så sterk motstand da han skulle sendes hjem til Somalia i 2005 at flykapteinen nektet å ta ham med.

SENDT UT, KOM TILBAKE: Atle Bakke ble drept her i Jens Bjelkes gate søndag kveld. I 2005 ble mannen utvist av landet på grunn av et drap han begikk. I 2006 kom han tilbake igjen. I disse dager ventet 38-åringen på svar på asylsøknaden han hadde fått avslag på en gang. Foto: Svein Gustav Wilhelmsen
SENDT UT, KOM TILBAKE: Atle Bakke ble drept her i Jens Bjelkes gate søndag kveld. I 2005 ble mannen utvist av landet på grunn av et drap han begikk. I 2006 kom han tilbake igjen. I disse dager ventet 38-åringen på svar på asylsøknaden han hadde fått avslag på en gang. Foto: Svein Gustav Wilhelmsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): Atle Bakke (38) som ble drept på Tøyen i Oslo søndag kveld, ble uttransportert fra Norge til hjemlandet Somalia den 24. juni 2005.

I en pressemelding fra Politiets utlendingsenhet (PU) i går heter det at mannen var varig utvist fra Norge etter drapet han ble dømt for i 1995.

«En tid etter uttransporteringen ble han pågrepet av Oslo politidistrikt. I desember 2006 søkte han asyl på nytt. Denne asylsaken var på drapstidspunktet ikke endelig avgjort.» heter det i meldinga.

Første tvangsretur til Somalia
Men PU har omtalt mannen i flere pressemeldinger tidligere.

Den 30. juni 2005 sendte de ut en pressemelding der de beskrev utsendelsen av den første tvangsreturen fra Norge til Somalia noensinne.

Informasjonssjef Hroar Hanssen i PU bekrefter overfor Dagbladet at 2005-meldinga handler om Atle Bakke:

«Mannen kom som asylsøker tidlig på nittitallet, men ble utvist etter at han ble dømt for drap. Etter at dommen nylig var ferdig sonet ble mannen utvist, og Politiets utlendingsenhet fikk i oppdrag å returnere mannen.» skriver PU.

Gjorde motstand
Videre i pressemeldingen beskrives det hvordan mannen kjempet mot utsendelsen og at fire politifolk måtte ledsage ham ut av landet.

Da de kom til Nairobi i Kenya nektet kapteinen som skulle ta dem videre til Mogadishu å ta med mannen på grunn av hans motstand.

«PU var derfor nødt til å leie et eget fly for å slippe å ta mannen tilbake til Norge.» står det videre.

PU varslet den gangen at de hadde som hensikt å tvangsreturnere flere til Somalia på samme måten.

- Vi har nå funnet en praktisk rute for tvangsreturer til Somalia. Vi kommer nå til å tvangsreturnere flere personer til Somalia, sier Arne Jørgen Olafsen, politimester i PU.

Ventet på klagebehandling
Dagbladet har ved flere anledninger forsøkt å få svar på hvorfor Bakke var i Norge siden han skal ha hatt et utvisningsvedtak mot seg.

Frps justispolitiske talsmann Per-Willy Amundsen stilte det samme spørsmålet og hevdet at dersom partiet hans fikk bestemme her til lands så ville mannen vært ute av landet for lenge siden. Dermed kunne drapet ha vært unngått, hevdet han.

Ifølge politiinspektør Hanne Kristin Rohde hadde Bakke fått avslag på asylsøknaden sin om opphold i Norge nå.

- Dette hadde han påklaget, og han ventet på at klagen skulle bli behandlet, sier Rohde til Dagbladet.

Fengslet i fire uker
I går ble samtlige av de tre personene som er siktet for å ha planlagt drap og gjennomført drapet på Bakke varetektsfengslet i fire uker.

To av de siktede er sønnene til offeret fra drapet i Skien i 1995, som Bakke er dømt for å ha stått bak.

Ingen av de siktede erkjenner straffskyld etter siktelsen om overlagt drap. Den yngste av de to brødrene, en 20-åring, samtykket til varetektsfengsel, men erkjenner ikke straffskyld av den grunn.

- DRAPSBILEN: Denne bilen skal ha blitt brukt under drapet på Bakke. Tre menn, to av dem brødre, er siktet og varetektsfengslet for drapet. Foto: Dagbladet-tipser
- DRAPSBILEN: Denne bilen skal ha blitt brukt under drapet på Bakke. Tre menn, to av dem brødre, er siktet og varetektsfengslet for drapet. Foto: Dagbladet-tipser Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!