Tøyen-offeret var utvist fra Norge

Atle Bakke ventet svar på asylklage da han ble drept.

DREPT: Her i Jens Bjelkes gate på Tøyen i Oslo ble Atle Bakke skutt og drept fra kloss hold søndag kveld. Foto: Svein Gustav Wilhelmsen
DREPT: Her i Jens Bjelkes gate på Tøyen i Oslo ble Atle Bakke skutt og drept fra kloss hold søndag kveld. Foto: Svein Gustav WilhelmsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet har ved flere anledninger forsøkt å få svar fra Politiets utledningsenhet (PU) og etterforskningsledelsen i oslopolitiet om hvorfor Tøyen-drapsofferet Atle Bakke (38) ikke var sendt ut av landet da han hadde et utvisningsvedtak mot seg.

Frps justispolitiske talsmann, Per-Willy Amundsen, raste og ønsket svar på det samme. Han mente at dersom deres politikk hadde fått bestemme, så hadde offeret vært ute av landet for lenge siden, og drapet dermed kunne ha vært unngått, mente han.

Søkte asyl på nytt i 2006
I dag la PU ut en pressemelding på politiet.no der de redegjør for saken:

«Mannen, som ble drept på Tøyen 2. august, ble i juni 2005 uttransportert til Mogadishu i Somalia av Politiets utlendingsenhet. I forkant av uttransporteringen var han varig utvist fra Norge etter at han ble dømt for drap i 1995.

En tid etter uttransporteringen ble han pågrepet av Oslo politidistrikt. I desember 2006 søkte han asyl på nytt. Denne asylsaken var på drapstidspunktet ikke endelig avgjort.» heter det i meldinga.

Til Dagbladet sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde i Oslo politidistrikt at hun ikke kjenner til detaljene i utsendingen av somalieren, men bekrefter at det går an å sende folk ut av landet bare for noen år. Dermed kan han ha vært lovlig tilbake, sier hun.

- Så vidt jeg vet, hadde mannen fått avslag på asylsøknaden om opphold. Dette hadde han påklaget, og ventet på at klagen skulle bli behandlet, sier Rohde til Dagbladet.

Siktede varetektsfengslet
I dag ble samtlige av de tre personene som er siktet for å ha planlagt drap og gjennomført drapet på Bakke varetektsfengslet i fire uker. To av de siktede er sønnene til offeret fra et drap i Skien i 1995, som Bakke er dømt for å ha stått bak.

Ingen av de siktede erkjenner straffskyld etter siktelsen om overlagt drap. Den yngste av de to brødrene, en 20-åring, samtykket til varetektsfengsel, men erkjenner ikke straffskyld av den grunn.