Toyota må stenge flere bilfabrikker

Tokyo-børsen falt med 6 prosent i dag.

 TOYOTA-NABO:   Disse gatebildene er tatt i byen Ishinomaki i det kriserammede Miyagi-distriktet i går, 270 kilometer nord for Tokyo.  11. fabruar i år åpnet verdens største bilprodusent Toyota en ny fabrikk 10 kilometer unna, som etter planen skal forsyne hele verden med småbilen Yaris. FOTO: KIMIMASA MAYAMA, EPA/SCANPIX.
TOYOTA-NABO: Disse gatebildene er tatt i byen Ishinomaki i det kriserammede Miyagi-distriktet i går, 270 kilometer nord for Tokyo. 11. fabruar i år åpnet verdens største bilprodusent Toyota en ny fabrikk 10 kilometer unna, som etter planen skal forsyne hele verden med småbilen Yaris. FOTO: KIMIMASA MAYAMA, EPA/SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En rekke bilprodusenter og elektronikkfabrikker som forsyner hele kloden har måttet stanse produksjonen en rekke steder i kriserammede Japan på grunn av strømbrudd og ødeleggelser etter jordskjelvet og tsunamien.

Blant de store som har fått katastrofen rett i fanget, er to av verdens mest kjente merkevareprodusenter - Toyota og Sony.

Tokyo-børsen falt med 6 prosent til under 10 000 poeng i ettermiddagshandelen mandag lokal tid på grunn av uro etter jordskjelvene og tsunamien.

Pumper inn milliarder Samtidig pumpet Japans sentralbank 184 milliarder dollar inn i markedet i et forsøkt på å bygge opp igjen tilliten etter skjelvet.

Nikkei-indeksen falt 5,95 prosent umiddelbart etter at handelen åpnet igjen på ettermiddagen, til 9.644 poeng, som er det laveste nivået siden november i fjor, melder NTB - AFP.

 TIL HELE VERDEN:  11 . februar åpnet Toyota denne nye fabrikken, som etter planen skal forsyne hele verden med småbilen Yaris. Fabrikken ligger midt i katastroferammende Miyagi-distriktet. Bare 10 kilometer unna er parkerte biler skyllet sammen i hauger av flodbølgen. Det har foreløpig ikke kommet meldinger om hva som har skjedd med denne Toyota-fabrikken. FOTO: KYODO/REUTERS/SCANPIX.
TIL HELE VERDEN: 11 . februar åpnet Toyota denne nye fabrikken, som etter planen skal forsyne hele verden med småbilen Yaris. Fabrikken ligger midt i katastroferammende Miyagi-distriktet. Bare 10 kilometer unna er parkerte biler skyllet sammen i hauger av flodbølgen. Det har foreløpig ikke kommet meldinger om hva som har skjedd med denne Toyota-fabrikken. FOTO: KYODO/REUTERS/SCANPIX. Vis mer

Toyota, som er mestselgende bilmerke i Norge og en rekke land over kloden, er ekstra hardt rammet etter et par kriseår der millioner av Toyota-biler er tilbakekalt med tekniske feil.

Seinest sist onsdag, 9. mars, lanserte Toyotas toppsjef Akio Toyoda, de nye, ambisiøse målene for bilgiganten.

Innen 2015 skal Toyota være første bilprodusent i verden som selger 10 millioner biler i året.

Og nettomarginen i regnskapene til Toyota Motor Corp. skal opp i fem prosent etter kriseårene.  To døgn etter kom katastrofen.

Ny fabrikk midt i katastrofeområdet Så seint som 11. februar åpnet Toyota en helt fabrikk i byen Ohira 260 kilometer nord for Tokyo.

 MINUS:  Den løpende Nikkei-indeksen falt gjennom hele børsdagen mandag. FOTO: EVERETT KENNEDY BROWN, EPA/SCANPIX.
MINUS: Den løpende Nikkei-indeksen falt gjennom hele børsdagen mandag. FOTO: EVERETT KENNEDY BROWN, EPA/SCANPIX. Vis mer

Denne nye fabrikken ble åpnet med pump og prakt for å markere at all eksportproduksjon av Yaris - en av verdens mest solgte småbiler - skal lages her.

Yaris-fabrikken ligger midt i det hardt rammede Miyagi-distriktet, der ødeleggelsene er katastrofale.

I morgentimene mandag norsk tid har det ennå ikke kommet noen bilder av den nye Toyota-fabrikken der, men gatebilder bare 10 kilometer unna forteller sitt brutale språk om at det ikke kan være «business as usual» rundt neste sving.

Rasjonering på bensin Honda er av de andre store bilprodusentene som har fortalt om produksjonsstopp i flere anlegg i dag.

Ved en rekke bensinstasjoner over hele Japan er helgens endeløse bilkøer erstattet av skilt som forteller «Bensin bare til utrykningskjøretøyer». 

 STORE MÅL:  Toyota-sjefen Akio Toyoda lanserte seinest sist onsdag at Toyota innen 2015 skal bli den første bilprodusenten i verden som selger 10 millioner biler i året. Nå er flere av fabrikene stengt på grunn av strømmangel og ødeleggelser. FOTO: SHIZUO KAMBAYASHI, AP/SCANPIX.
STORE MÅL: Toyota-sjefen Akio Toyoda lanserte seinest sist onsdag at Toyota innen 2015 skal bli den første bilprodusenten i verden som selger 10 millioner biler i året. Nå er flere av fabrikene stengt på grunn av strømmangel og ødeleggelser. FOTO: SHIZUO KAMBAYASHI, AP/SCANPIX. Vis mer
 BARE TIL UTRYKNINGSKJØRETØYER:  Vanlige bilister slipper ikke til på bensinstasjonene, her et skilt utenfor en stasjon ved byen Sendai, som forteller at bare utrykningsbiler får tanke. FOTO: KYOFO/REUTERS/SCANPIX.
BARE TIL UTRYKNINGSKJØRETØYER: Vanlige bilister slipper ikke til på bensinstasjonene, her et skilt utenfor en stasjon ved byen Sendai, som forteller at bare utrykningsbiler får tanke. FOTO: KYOFO/REUTERS/SCANPIX. Vis mer