Toyota stopper produksjonen

På grunn av jordskjelvet i Japan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Toyota Motor Co. har stoppet produksjonen på alle sine fabrikker i Japan etter det kraftige jordskjelvet som rammet landet på mandag. 

Skjelvet målte 6,8 på Richters skala, og ble fulgt av rekke kraftige etterskjelv. Ni mennesker omkom i jordskjelvet.

Nå varsler bilfabrikanten midlertidig stans i produksjonen på grunn av skadene etter skjelvene. Det er problemer med forsyningene som gjør at Toyota så langt har varslet stans ut uka, melder nyhetsbyrået AP.

I Kashiwazaki, nær jordskjelvets episenter, ligger fabrikken til Riken Corp som leverer deler til biler. Her har de måttet stenge, noe som igjen fører til problemer for Toyota. Riken leverer sentrale deler blant annet til motorene i Toyotas biler.

Det er ikke avklart når produksjonen kan komme opp å stå igjen.

Lekkasjen større enn antatt

Ordføreren i Kashiawazaki krever at det store kjernekraftverket i byen blir stengt til sikkerheten er bedret, ifølge NTB.

Etter jordskjelvet brøt det ut brann i kjernekraftverket, som er verdens største. Det ble også meldt om lekkasjer av radioaktivt kjølevann og andre feil.

ESSENSIELLE DELER KOMMER IKKE FRAM: Toyota har stengt alle fabrikkene sine. Foto: SCANPIX
ESSENSIELLE DELER KOMMER IKKE FRAM: Toyota har stengt alle fabrikkene sine. Foto: SCANPIX Vis mer

Ifølge nyhetsbyrået Kyodo var lekkasjene større enn Tokyo Electric Power (TEPCO), som eier kraftverket, først oppga. Underrapporteringen var resultat av en feilberegning, sier selskapet.

Ordfører Hiroshi Aida i Kashiwazaki kalte i dag inn presidenten i TEPCO på teppet og beordret dem til å holde kraftverket stengt inntil sikkerheten var bedret.

Over 12 000 av byens innbyggere måtte evakuleres fra byen etter skjelvet.

<B>OVER 10 000 EVAUKUERT:</B> Fra Kashiwazaki, like sør for skjelvets episenter.