TILBAKEKALLES: Tre av Toyotas hybridmodeller tilbakekalles for sjekk, deriblant Prius produsert mellom juni 2015 og mai 2018. Foto: AFP / NTB Scanpix
TILBAKEKALLES: Tre av Toyotas hybridmodeller tilbakekalles for sjekk, deriblant Prius produsert mellom juni 2015 og mai 2018. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Toyota tilbakekaller flere tusen hybridbiler i Norge grunnet brannfare

Kan få kortslutning og ta fyr.

Toyota kaller tilbake mer enn én million hybridbiler verden over. Årsaken er tekniske problemer som kan føre til brann i bilene.

Det er ifølge Sky News biler produsert i perioden juni 2015 til mai 2018 som nå kalles tilbake. Disse vil få en sjekk og eventuell utbedring før de blir gitt tilbake til eierne.

Flere tusen i Norge

Det er hybridmodellene Prius, Prius plugin hybrid (PHR) og C-HR som kalles tilbake. Sky News skriver at 219 000 av dem befinner seg i Europa. Også norske Toyota-eiere blir berørt.

- Jeg kan bekrefte at det vil bli tilbakekalt biler i Norge også. Vi fikk beskjeden i dag, og så langt viser våre tall at 7947 biler blir tilbakekalt her, sier informasjonssjef i Toyota Norge, Espen Olsen.

Olsen opplyser til Dagbladet at eierne av bilene vil få innkalling til verksted. Der vil det bli utført sjekk og utbedring.

Ingen ulykker så langt

Ifølge en talsmann for Toyota i Storbritannia, er det en vaier som er årsaken til brannfaren. Denne er plassert ved motoren, og kan føre til kortslutning i de aktuelle hybridbilene.

- Så vidt vi vet har det ikke skjedd noen uønskede hendelser som følge av dette så langt. Men vi gjør dette for å være på den sikre siden, sier Olsen.

Hvis ingen problemer eller fare blir oppdaget ved undersøkelsen, vil feilen bli utbedret og levert tilbake til eieren.

Ikke første gang i år

Også tidligere i år tilbakekalte Toyota over én million biler, hvorav 210 000 av dem var solgt i Europa. Den gang var årsaken defekte kollisjonsputer som potensielt kunne sprekke ved en kollisjon.

Også i februar meldte Toyota sammen med Lexus at de tilbakekalte 645 000 biler på verdensbasis som følge av problemer med airbagen. 564 av dem var solgt i Norge.

Det var den gang hovedsakelig Toyota Prius og SUV-ene RX og NX, som Toyota selger under merkenavnet Lexus, som var rammet.