- Toyota trekker tilbake 270 000 biler

Ifølge japansk avis. Pedalfeil skaper store problemer. Minst én norsk Toyota har opplevd feilen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Japans ledende finansavis, Nihon Keizai, melder i dag at Tayota om kort tid vil gjøre transportmyndighetene i Japan og USA oppmerksomme på at 270 000 Toyota Prius-biler må trekkes tilbake på grunn av at hybridbilene har opplevd bremsesvikt, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Takayuki Fujimoto ved det japanske transportdepartementet har ennå ikke fått melding fra Toyota. Talskvinne ved Toyota, Ririko Takeuchi, sier at selskapet ennå ikke har bestemt seg om de blir å trekke tilbake modellen i USA og Japan.

Dårlig nyttDette er dårlig nytt for den japanske bilprodusenten som har opplevd en rekke pedalfeil. Og at det nå kan være feil på hybridbilen Prius er dårlig nytt i Norge hvor modellen ble kåret til årets bil av Dagbladets ekspertjury. Til nå er det solgt 1600 Priuser her til lands. Dersom den japanske finansavisa har rett, er det uklart hva dette vil bety for norske Prius-eiere.

2010 har ikke vært noe godt år for den Toyota. Til nå har de tilbakekalt svimlende ni millioner biler som kan ha problemer med gasspedalen eller gulvmatten som forårsaker at gassen henger seg opp.

Pedalfeil på norske bilerFeilene mistenkes å ha forårsaket flere ulykker, der en dødsulykke i San Diego der fire mennesker omkom 28. august i fjor regnes som utløsende for opprullingen bilprodusenten nå står overfor.

BREMSESVIKT:  Gasspedalfeil skaper store problemer for Toyota. Foto: EPA/KARL-JOSEF HILDENBRAND/Scanpix
BREMSESVIKT: Gasspedalfeil skaper store problemer for Toyota. Foto: EPA/KARL-JOSEF HILDENBRAND/Scanpix Vis mer

I Norge er det rapportert om en hendelse hvor gasspedalen på en Toyota skal ha hengt seg opp. Dette skal ha skjedd i desember, men ikke ha ført til en ulykke, melder Toyota.

Dagbladet skrev i går at Toyota i Norge vil tilbakekalle 32 000 biler. Hvis du har en av følgende modeller, vil du snart få brev i posten:

• AYGO (februar 2005 - august 2009)
• IQ (november 2008 - november 2009)
• Yaris (november 2005 - september 2009)
• Auris (oktober 2006 - 5.Jan 2010)
• Corolla (oktober 2006 - desember 2009)
• Verso (februar 2009 - 5.januar 2010)
• Avensis (november 2008 - desember 2009)
• RAV4 (november 2005 - november 2009)

- Vi gjør det vi kan for å berolige våre kunder om at dette er noe vi håndterer. Vi var litt overrasket over den voldsomme dekningen dette har fått både internasjonalt og nasjonalt, sa Informasjonssjef Espen Olsen i Toyota Norge til Dagbladet i går.

Les: Må sjekke 32 000 norske biler

POPULÆR: Toyota Prius. 
Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
POPULÆR: Toyota Prius. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet Vis mer