Trå fraktes til sykehus med ambulanse

Befinner seg ved grensa til Nepal. Turen ned fjellet tok lengre tid enn antatt.

PÅ VEI TIL SYKEHUS: Fjellklatreren Jarle Trå er nå på vei over i en ambulanse og på vei til sykehus i Katmandu.
Foto: Privat / SCANPIX
PÅ VEI TIL SYKEHUS: Fjellklatreren Jarle Trå er nå på vei over i en ambulanse og på vei til sykehus i Katmandu. Foto: Privat / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Fjellklatreren Jarle Trå startet i går kveld den lange turen fra basecamp på 5200 meter og ned til grensa til Nepal med bil.

Nå i morgentimene ankom 39-åringen grensa.

- Han fraktes nå over i en ventende ambulanse som skal ta han med til sykehus til Katmandu. Forhåpentligvis kan han få noe legehjelp alllerede i ambulansen, sier informasjonssjef Bjørn Jahnsen i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

Han har fått opplyst at kjøreturen med ambulanse vil ta cirka fire timer. De er UD som har fått rekvirert ambulansen. UD ønsker ikke å kommentere Trås nåværende helsetilstand.

Snøstorm i natt
UD ordnet også med den viktige flytillatelsen fra kinesiske myndigheter, men været var for dårlig og for mørkt til at helikopteret kunne ta seg opp til basecamp. Derfor gikk man for billøsningen i stedet.

- Det var snøstorm i natt og dette hindret helikopteret, men at UD i det hele tatt ordnet med helikopter så raskt er helt utrolig, sier Tromod Granheim, som jobber med å skaffe informasjon fra dramaet ved Mount Everest.

Han opplyser at helsetilstanden er ved det samme - kritisk, men stabilt. Trå skal være ved bevissthet.

Nådde målet
Trå ble meldt savnet søndag, men natt til mandag ble han funnet. 39-åringen skal ha nådd sitt mål med å nå toppen av Mount Everest alene og uten kunstig oksygen, og det skal ha vært på vei nedover at han fikk problemer.

Det ble konstatert store frostskader på både hender og føtter. For cirka ett døgn siden startet Trå reisen for å få medisinsk assistanse.

Ferden startet på cirka 6000 meters høyde ved Advanced Base Camp. Der ble han plassert på en jakokse og de startet den 2,5 mil lange reisen ned mot basecamp på 5200 meters høyde.

Der ventet en Jeep, som nå altså har fraktet ham ned til grensa.

Dagbladet.no følger dramaet i Nepal.