Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Trå nådde toppen alene

Skulle klatre alene og uten kunstig oksygen. - Han har vært gjennom et helvete, sier pressetalsmannen.

SECOND STEP: Dette er blant det hardeste partiet på vei opp til toppen til Mount Everest. Det var her Jarle Trå ble sist sett den 22. mai. Nå er han funnet i god behold. Foto: Jon Gandal
SECOND STEP: Dette er blant det hardeste partiet på vei opp til toppen til Mount Everest. Det var her Jarle Trå ble sist sett den 22. mai. Nå er han funnet i god behold. Foto: Jon Gandal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den norske fjellklatreren, som i går ble meldt savnet, ble i dag tidlig funnet i relativt god behold på Mount Everest.

- Jeg fikk en vanvittig telefon fra Jarle 04.55 i morges, forteller pressetalsmann til Trå, Olav Grotheim til Dagbladet.no.

Jarle Trå ringte ham fra satelittelefon fra Advanced Base Camp camp, som ligger på 6200 meter.

- Han fortalte at han var der sammen med to andre medlemmer fra et annet klatreteam, sier han.

- Nådde målet
Trå var fast bestemt på å ta seg til toppen av fjellet alene og uten oksygen. Da han ble meldt savnet tydet mye på at dette målet ikke var nådd. Men Trå har, ifølge sin pressetalsmann, nådd målet sitt.

- Han sier at han har vært gjennom et helvete, men nå er alt bra.

Han befinner seg nå på ABC-campen sammen med to andre nordmenn.

- Han har vært på toppen uten kunstig oksygen, men det oppsto komplikasjoner på vei ned. Han sier at beina er bra og at han klarer å gå ned selv. Men han har hatt det veldig kaldt, og fortalte at han var litt skeptisk til hendene, men dette er det for tidlig å si noe om før han har kommet til et sted hvor det er lege, sier pressetalsmannen.

Grotheim forteller at han var den første Trå tok kontakt med, og at han kun fikk en kort samtale med ham.
- Det han var opptatt av nå var å få kontakt med familien. Han ville ringe hjem selv som man kan forstå. Det har vært et traumatisk døgn for familien.

Funnet av sherpaer?
Fortsatt har ikke pressetalsmannen helt oversikt over hvordan Trå kom til rette.

- Mye tyder på at han er blitt funnet, men det er litt sprikende meldinger på dette. Jeg fikk som sagt kun en kort samtale med han. Jeg har forsøkt å ringe tilbake, men vi har hatt problemer med sambandet, sier han.

Fra andre kilder opplyses det at han ble funnet av en gruppe sherpaer, men dette kan Grotheim verken bekrefte eller avkrefte.

- Som sagt får man litt sprikende meldinger på dette, forteller han.

FUNNET I MORGES: Jarle Trå (39).
Her står Trå på toppen av Zinalrothorn i Sveits, med Matter Horn i bakgrunnen, sommeren 2007.
Foto: Privat / SCANPIX
FUNNET I MORGES: Jarle Trå (39). Her står Trå på toppen av Zinalrothorn i Sveits, med Matter Horn i bakgrunnen, sommeren 2007. Foto: Privat / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media