Traa hoppet for kronprinsparet

OL-vinner Kari Traa hoppet i Vangsvatnet på Voss fra en paraglider til ære for kronprinsparet tirsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kari Traa var med i den store gruppen av fallskjermhoppere og paragliderhoppere som viste ekstremsport under kronprinsparets første dag av den tre dager lange rundreisen til Voss, Hardanger og Sunnhordland.

OL-vinneren er blant ferskingene i paragliding selv om hun har 140 hopp bak seg. Hun måtte derfor lande i Vangsvatnet. Det må alle paraglidere som har under 250 hopp. Straks etter at hun kom opp av vannet fikk hun et hjertelig gjensyn med kronprinsparet.

Kari Traa skulle egentlig vært på landslagssamling i Oslo, men fikk reise til hjembygda for å hilse på kronprinsparet.

Barna

Barna fikk mest oppmerksomhet fra kronprinsparets side. Overalt hvor de gikk flokket barna seg omkring dem. Kronprinsparet tok seg god til å prate med barna. Kronprins Haakon fikk også et gjensyn med Voss barnehage, der han hadde lekt som 4 åring. Han husket ikke mye av oppholdet i barnehagen den gang, men styrer Sølvi Løne Lemme ga han et bilde som viste ham i lek i Voss barnehage i 1977.

Skydekket lå lavt over Vossebygda da kongevogna gjorde stopp på Voss jernbanestasjon tirsdag morgen. Men utover dagen ble det mer og mer sol og varme.

Første stopp på Voss var besøk i Vangskyrkja. Prost Knut A. Knudsen fortalte om Olav den helliges besøk på Voss i 1023 og om kirken som ble vigslet i 1277. Mange eldre på Voss regner det som et mirakel at kirken kom uskadd fra den harde bombingen av Voss i 1940.

Bryllup

Kantor Lars Ragnvaldsen spilte Brureslåtten tilegnet Sigbjørn Bernhoft Osa da kronprinsparet gikk inn i Vangskyrkja. Senere i parken ved Vangsvatnet fikk kronprinsparet se et ridende vossebryllup. Det siste autentiske ridende vossebryllup ble holdt i 1900, men bygda har tatt vare på de stolte tradisjoner og vist det fram ved flere store anledninger, blant annet under OL-åpningen på Lillehammer.

I sin tale sa kronprins Haakon at Voss for mange framstår som folkekulturens høyborg. Han betegnet mattradisjonen smalahove som Norges mest fryktede hovedrett.

- Samtidig har jeg sjelden sett sånn entusiasme blant tilhengerne av retten, som vel ikke kan sies å være intuitivt appetittvekkende, sa han.

Kronprinsen viste til OL-medaljene til vossingene Kari Traa, Kristen Skjeldal og Egil Gjelland.

- Gjennom disse menneskene så vi egenskaper som kanskje er litt typiske for innbyggerne her. De har mot og dristighet, fysisk styrke og ypperlig teknikk. Det lover godt for morgendagens Voss.

Som gave fra innbyggerne på Voss fikk kronprinsparet den største kløvhesten som er skåret i Mørkdalen.

(NTB)

<B>SKUMMELT:</B> Mette-Marit syntes det hele så litt skummelt ut.
TRO VANNET:Traa måtte lande i vannet fordi hun ikke har mange nok hopp til å lande på land.
<B>FULGTE MED I SOLA:</B> Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit så på fallskjermhopping på Voss tirsdag.
<B>HOPPET FOR KRONPRINSPARET:</B> En av hopperne var Kari Traa (t.h.) som hilste på kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit etterpå.